Van automonteur tot loodgieter: dit deden de darters vroeger voor hun beroep

1 januari 2020

ANP

Tegenwoordig staan ze voor duizenden mensen pijltjes in het bord te gooien, maar vroeger moesten de meeste darters gewoon werken voor hun geld. Benieuwd wat Michael van Gerwen en Peter Wright, de finalisten van het WK, bijvoorbeeld deden? Lees dan snel verder!


Michael van Gerwen
MvG werd opgeleid tot tegelzetter, maar was eigenlijk meteen full-prof darter. Het talent van de Nederlander werd al op 12-jarige leeftijd ontdekt en toen Van Gerwen 14 was, gooide hij zijn eerste prijzengeld bij elkaar. Met dat geld kon hij 4 jaar later zelfs een 1e autootje betalen. Lekker hoor!

Gerwyn Price
Spierbundel Price heeft zo'n lichaam vanwege zijn rugbyachtergrond. Toch verdiende hij met dat bestaan als sporter niet genoeg en daarom was de Welshman ook actief als technisch isolatie monteur op bouwplaatsen.

Rob Cross, Daryl Gurney, Gary Anderson
Waren ook allemaal actief op bouwplaatsen. Cross werkte als elektricien, Gurney was loodgieter en Anderson maakte roosters.

Peter Wright
Wright was automonteur. De Schot repareerde banden en deed andere opknapbeurten aan auto's. Moest soms van 14 pond per week zien rond te komen.

Fallon Sherrock
Nu de Queen of Darts, maar eigenlijk is Sherrock kapster. Wellicht kan Wright haar eens bellen...

Michael Smith
Een uitzondering. Bully Boy wilde altijd al professioneel darter worden. Zijn ouders moesten 5 baantjes nemen om de kosten te dekken en Smith zegde ooit zelfs een schoolexamen af om een toernooitje te gooien.

Raymond van Barneveld & Phil Taylor
Deze legendes zijn natuurlijk met pensioen, maar toch leuk om ze nog even te noemen, toch? Van Barneveld liep als postbode lekker de post te bezorgen, terwijl Taylor in een metaalfabriek werkte.