Van Barneveld over ‘eenzaam dartbestaan’: ‘Dart al jaren met een burn-out’

11 mei 2016

Pro Shots

Raymond van Barneveld treft donderdagavond in de 15e ronde van de Premier League of Darts Peter Wright in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. In aanloop naar die wedstrijd doet Barney in gesprek met Metro een opvallende uitspraak. De Nederlandse darter geeft aan dat hij al jaren het gevoel heeft dat hij met een burn-out dart. 'Het is soms een eenzaam bestaan'.

Om met de absolute top mee te blijven kunnen moet Van Barneveld heel veel wedstrijden spelen op jaarbasis. Voor zijn gevoel is dat hem de afgelopen jaren wat te veel geworden en dart hij al jaren met een burn-out. Maar hij moet hij doorgaan. "Ik kan moeilijk vragen of mijn vrouw en dochter de zaak even een jaartje overnemen. Normaal gesproken kon ik in augustus lekker op vakantie naar Spanje, maar nu staan er twee toernooien gepland. Mensen die de krant lezen, zien alleen wat wij verdienen en vragen zich af wat ik loop te zeiken. Maar is mijn leven wel zo mooi als ik alleen maar in vliegtuigen, taxi’s en hotels zit? De hele dag met mijn telefoon in mijn hand omdat ik me rot verveel. Het is een eenzaam bestaan", vertelt hij in gesprek met Metro.

In 1998 won de 49-jarige Hagenees de Embassy en zette hij zichzelf in Nederland volledig op de kaart. Barney blikt terug op dat moment om zijn situatie te verduidelijken. 'Ik loop daar een trap op van 22 treden om helemaal bovenaan die beker op te tillen. Maar op een gegeven moment werd ik een stukje naar beneden geslagen, waarna ik vol goede moed weer naar boven keek. En dan gaat het weer slechter, en dan weer goed', blikt Barney terug op zijn slopende tijd.

Plezier verloren
"Ik dacht: Ik ga wel weer darten vanavond, maar heeft het eigenlijk wel zin? Het klinkt een beetje deprimerend, maar dit is nu eenmaal hoe ik erover nadenk.” Maar als hij eenmaal op het podium staat bloeit Barney weer helemaal op. 'Een heerlijk gevoel, waanzinnig. Maar dan moet het wel goed gaan. Je wilt niet weten hoe ik opbloeide toen ik afgelopen WK van Van Gerwen won. Dan zit ik weer helemaal vol adrenaline en voel ik dat het er nog in zit.'

Niet alleen de verloren wedstrijden zijn dingen die Barney mentaal dwarszitten. De Nederlander kampt ook met diabetes. „Ik ben gewoon ziek, al zie je het niet aan me. Soms heb ik ijs- en ijskoude handen, terwijl het zweet van mijn hoofd stroomt. Dat doet stress met mij als suikerpatiënt. Ook mijn hartslag gaat omhoog. Ik probeer het met andere voeding op te lossen, maar op de een of andere manier krijg ik het niet onder controle.”

Voor Barney heeft het duel van donderdagavond geen betekenis meer. Hij is al uitgeschakeld.