Bizar: MvG verloor sinds 2014 geen beslissende leg meer op de Euro Tour

26 maart 2019

Lawrence Lustig/PDC

Dat Michael van Gerwen de absolute eindbaas van het darten is, moet ondertussen wel zo'n beetje bekend zijn. Er zijn genoeg statistieken te vinden die dat onderschrijven, maar deze is wel heel bijzonder. Het toont de stalen ballen die Van Gerwen moet hebben om zolang de nummer 1 te zijn.


Dartsstatisticus Christopher Kempf van de PDC ontdekte dat Van Gerwen op de Euro Tour, waar hij er afgelopen weekend in Leverkusen ook weer een van op z'n naam schreef, al 19(!) keer niet heeft verloren toen het op een beslissende leg aankwam.

Oftewel: elke keer als het gelijk stond en er nog maar 1 leg gespeeld moest worden, trok Van Gerwen de laatste 19 keer altijd aan het langste eind. In 2014 ging het voor het laatst mis, toen Michael Smith in de finale van de European Darts Trophy met 6-5 te sterk was.

Mocht hij dan altijd beginnen aan de beslissende leg
Bij het spelen van de beslissende leg is het natuurlijk van levensbelang wie die mag beginnen. Nu kun je denken na het lezen van de krankzinnige statistiek: 'Oh, die Sloopkogel mocht natuurlijk altijd beginnen.' Maar dat is absoluut niet waar.

Sterker nog: Van Gerwen moest in ieder geval 9 van de 19 keer een break plaatsen om de partij binnen te slepen. 8 keer mocht hij zelf beginnen. Van 2 partijen (die tegen Painter en Caven uit 2015) is slecht te achterhalen of Van Gerwen mocht beginnen aan de beslissende leg of zijn tegenstander.

Perfecte voorbeeld
Het scheelde een haartje of Van Gerwen zag deze statistiek afgelopen zondag door zijn neus geboord worden. In de kwartfinale in Leverkusen stond het 5-5 tegen Gerwyn Price toen de man uit Wales 1 matchdart kreeg op tops. Price mistte en - je raadt het al - Van Gerwen profiteerde optimaal door 118 uit te gooien.

Kortom: om de beste te zijn en te blijven moet je soms stalen ballen hebben. En die heeft onze landgenoot zonder meer!