Darter Van de Pas in slipstream Van Gerwen

17 december 2014

Marie-Thérèse Kierkels/PVE
Darter Van de Pas in slipstream Van Gerwen

TILBURG - Ja, er zijn nog meer goede Nederlandse darters naast Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Maar die moeten tussen al het geweld van die 2 vechten om een plaatsje in de spotlights. De 21-jarige Tilburger Benito van de Pas hoort tot die categorie. Hij vindt dat (nog) niet erg. Vooralsnog gedijt hij goed in de slipstream van met name Van Gerwen. ,,We trainen af en toe samen. En via hem heb ik bijvoorbeeld een boekhouder en een sponsor."

Normaal gesproken deelt Van de Pas bij toernooien een kamer met zijn dartsmaatje Ryan de Vreede. Dit keer, bij het PDC-WK in Londen, niet. Het door de PDC tot spelershotel gebombardeerde onderkomen vindt hij de Tilburger te duur. "Ryan zit daar wel. Er zijn daar dartsbanen om te trainen. Maar als ik wil, kan ik daar ook op terecht."

De Vreede mocht overigens door een gelukje meedoen aan het WK, weet Van de Pas. "Ryan was 1ste reserve. Omdat Richie Burnett betrapt werd op doping, mag hij nu meedoen. Als we allebei onze partij in de 1ste ronde winnen, dan tegen elkaar. Zou mooi zijn. Op papier ben ik de sterkste. Tegen wie ik moet als ik ook dan zou winnen? Dat heb ik eerlijk gezegd nog niet bekeken." Maar goed ook. Want de meest waarschijnlijke opponent in de 3de ronde is... Michael van Gerwen.

Van Gerwen begint het WK op de openingsdag (donderdag) met een partij tegen de Engelsman Joe Cullen; Van de Pas komt zondag pas in actie, tegen de Australiër Paul Nicholson.