Zijn dit de deelnemers voor de Premier League of Darts? ‘Als Dirk de Masters wint, zit hij erbij’

14 januari 2023

Getty Images

Elk jaar is het de grote vraag wie de deelnemers van de Premier League of Darts worden. Een paar darters zijn al zeker van een plek op het prestigieuze, langlopende toernooi, voor andere gooiers is deelname nog onzeker. Hoofdredacteur Martijn Baars en redacteuren Pim Huberts en Bart van der Wijst voorspellen welke darters zij in de Premier League verwachten.


Baars zou niet verbaasd zijn als de PDC dit jaar voor een ander format kiest, met bijvoorbeeld 9 deelnemers en per speelstad een contender. "Zo kan bijvoorbeeld Josh Rock in Belfast spelen, Gabriel Clemens in Berlijn, Ross Smith een weekje, Dave Chisnall een weekje, en in Rotterdam bijvoorbeeld Danny Noppert of Dirk van Duijvenbode. Dat zou me dit jaar niet verbazen, omdat ze uit zoveel namen kunnen kiezen en er niet 1 écht bovenuit steekt."

Huberts voegt daaraan toe: "Het allermooiste zou zijn dat de darters (en het publiek) pas tijdens de walk-on erachter komen wie de nieuwe darter is."

LEES OOK: Michael Smith gaat door met titels pakken en wint Bahrain Darts Masters 2023

Deelnemers Premier League of Darts


De bovenste 4 darters op de PDC Order of Merit zijn automatisch gekwalificeerd voor de Premier League. Dat zijn Michael Smith, Gerwyn Price, Michael van Gerwen en Peter Wright. Van der Wijst heeft over die laatste naam zijn twijfels: "Peter Wright gooide bijvoorbeeld 'maar' 258.500 pond bij elkaar over 2022 en is daarmee slechts de nummer 11 van de wereld. Daar moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat er privé van alles speelde met zijn vrouw Joanne."

En die andere deelnemers dan? Over de 5e op het lijstje zijn Baars, Huberts en Van der Wijst het eens: Luke Humphries. Huberts: "De nummer 5 van de wereld, won 4 Euro Tour-toernooien, snelle speler, jong, 'nieuw gezicht', alles dat de PDC leuk vindt."

Huberts verwacht Jonny Clayton, Rob Cross en Dimitri van den Bergh er sowieso bij. Geen Nederlander? "Hoewel Danny Noppert 8e staat van de wereld en er met zijn UK Open-titel eigenlijk bij hoort, ben ik bang dat de PDC hem niet zal kiezen." Maar misschien zien we wel Dirk van Duijvenbode: "Als bijvoorbeeld Dirkie The Masters wint, zit hij er ongetwijfeld bij."

De outsiders
Baars en Van der Wijst hebben véél moeite om de line-up compleet te maken. De groep darters die tegen de top aan zit is simpelweg te groot. Baars noemt bijvoorbeeld Clemens, Nathan Aspinall, Joe Cullen, Noppert, Ross Smith, Van Duijvenbode én de darters die Huberts ook al koos.

Van der Wijst denkt aan dezelfde namen, maar heeft een minder hoge pet op van Van den Bergh, Clemens en Van Duijvenbode. "Ik denk dat PDC eerder voor de paradepaardjes kiest."