Michael van Gerwen is de allerbeste van de jaren 10

30 december 2019

BSR
BSR

Pakt Michael van Gerwen op dit WK zijn vierde wereldtitel? Ook als hem dat lukt, zal hij de beker een plekje moeten geven in de prijzenkast met het label 'jaren 20'. Het is tenslotte het WK 2020. De Brabander kan de jaren 10 afsluiten met de fijne gedachte dat hij de allerbeste darter van dat decennium was.


Het wereldkampioenschap van de PDC is het allergrootste en allerbelangrijkste toernooi op de kalender. Mighty Mike won die felbegeerde prijs in de afgelopen 10 jaar 3 keer. Phil Taylor moest het doen met 2 titels, evenveel als Adrian Lewis en Gary Anderson. Rob Cross sluit dit elitegroepje af met 1 WK-titel.

Major Mike
Het WK is natuurlijk niet het enige evenement waar veel poen en respect te verdienen valt. De PDC heeft (momenteel) negen andere toernooien aangewezen als major, waaronder het UK Open en de Grand Slam of Darts. Mighty Mike won in de jaren 10 maar liefst 24 van zulke majors. En dat uit 28 finales! Dat is nog eens een 'big time player'. Hoe belangrijker het wordt, hoe beter MvG gooit. Misschien moeten we zijn bijnaam Mighty Mike veranderen in Major Mike? De inmiddels van zijn pensioen genietende Phil Taylor kwam tot 22 stuks, Gary Anderson tot 12 en Adrian Lewis tot 10.

Money Mike
Ooit was darten een kroegsport die je vooral geld kostte − want die biertjes zijn niet gratis. Dankzij de promotiemachine van de bond PDC zit er nu veel geld in de sport. Heel veel geld. Michael van Gerwen deed in de jaren 10 de grootste greep in de bak met prijzengeld. Hij wierp bijna 8 miljoen Pond bij elkaar (dik 9 miljoen Euro). Dat is bijna 2 keer meer dan Taylor, die toch nog 4,3 miljoen Pond bij elkaar harkte. Gary Anderson is op de poenlijst derde met 3,8 miljoen.

Vanavond gooit MvG in de halve finale van het WK tegen Nathan Aspinall.