Michael van Gerwen wél de nummer 1 van de wereld op deze (alternatieve) ranking

31 juli 2022

Taylor Lanning/PDC
Michael van Gerwen

Michael van Gerwen staat na zijn eindzege op de World Matchplay op nummer 1 van een wereldranglijst. Niet op de bekende PDC Order of Merit maar op de Holistic Order of Merit Enhanced Ranking (HOMER). Dit is een alternatieve wereldranking.


Christopher Kemp van de PDC heeft deze ranglijst in het leven geroepen. Hij rangschikt darters op basis van het niveau van tegenstanders in gewonnen en verloren wedstrijden. De HOMER-ranking is bedacht om belangrijke factoren in het darts te meten en te verwantwoorden.

Punten en bonussen
Spelers krijgen punten voor het winnen van wedstrijden. Hoe belangrijker de wedstrijd hoe meer punten je krijgt. De finale van het WK levert zodoende de meeste punten op. Ook zijn er bonussen te verdienen als je spelers verslaat die hoger dan jou staan op de ranking. Hoe hoger de speler staat die je verslaat hoe meer bonuspunten je krijgt.

HOMER-ranking en Order of Merit
Van Gerwen staat nu 1e op de HOMER-ranking. Luke Humphries is de nummer 2 en Michael Smith 3e. 'Mighty Mike' staat op de reguliere Order of Merit 3e. De nummer 1 van die ranking Gerwyn Price staat bij de HOMER-lijst slechts 6e. Lijkt er dus op dat Price vooral bij de kleinere wedstrijden uitblinkt (even kort door de bocht).