Alleen maar Nederlands succes: darters openen Euro Tour in Oostenrijk met overwinningen
Wessel Nijman tijdens het WK © Getty Images

Alleen maar Nederlands succes: darters openen Euro Tour in Oostenrijk met overwinningen

23:01, 26-04-2024 / Laatste Update: 00:09, 27-04-2024

Wessel Nijman heeft de Austrian Darts Open afgetrapt met een overwinning. Het was voor de Nederlander de eerste keer dit jaar dat hij meedeed aan de Euro Tour. Het was sowieso een heerlijke dag voor de Nederlanders. Ook Jeffrey de Zwaan, Richard Veenstra, Gian van Veen en Michael van Gerwen wonnen hun partijen in de eerste ronde.

Over de hele partij was Nijman de betere speler op het podium tegen Romeo Grbavac. Met een 5-3 voorsprong kreeg de Nederland twee matchdarts vanaf 56. Deze liet hij echter liggen, waardoor de Kroaat terug in de partij kwam. Met een 5-5 stand gooide Nijman een sterke leg, waar hij weer op 56 uitkwam. Dit keer gooide hij het wel uit.

Ook Jeffrey de Zwaan kwam tijdens de middagsessie in actie. Tegen de Tsjech Karel Sedlacek kwam hij 2-0 achter en leek het de verkeerde kant op te gaan. Scorend was De Zwaan vervolgens erg sterk, waardoor hij het duel met 6-3 won.

Richard Veenstra won ook vrijdagmiddag. De Nederlander miste in het begin veel dubbels, maar een aantal grote finishes hielden hem in de wedstrijd. 141 en 151 gingen uit voor Veenstra. Vervolgens miste Ricky Evans een aantal matchdarts om met 6-5 te winnen, waardoor Flyers vanaf 104 mocht aanleggen. Dit liet hij zich geen twee keer zeggen, waardoor hij naar de tweede ronde van de Austrian Darts Open doorstroomt.

Van Veen verslaat Portugees

Ook voor Gian van Veen was het een mooie vrijdag. Hij liet in de avondsessie weinig heel van tegenstander Jose Oliveira de Sousa. Van Veen won met 6-1 en hoefde daar niet eens zijn beste spel voor te laten zien. Het gemiddelde van Van Veen was net boven de 90.

Van Barneveld heeft moeite

Soepel ging het niet, maar ook Raymond van Barneveld won zijn partij. Met 6-5 versloeg Barney de Belg Mike De Decker. Van Barneveld kwam vlot op 3-0, maar gaf die voorsprong helemaal weg. Liefst drie keer verloor hij zijn eigen leg. Uiteindelijk wist hij de beslissende elfde leg te winnen en dus nipt te zegevieren.

Van Gerwen in actie

Michael van Gerwen is, net als Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode, een geplaatste speler in Oostenrijk. ZIj stromen zaterdag pas in. Van Gerwen en Noppert kennen in ieder geval hun tegenstanders al: dat worden De Zwaan en Nijman.

Uitslagen/speelschema Austrian Darts Open

Middagsessie, vanaf 13:00 uur:
Wessel Nijman - Romeo Grbavac 6-5
Jeffrey de Zwaan - Karel Sedlacek 6-3
Danny Lauby - Ryan Joyce 6-4
Brendan Dolan - Hannes Schnier 6-3
Richard Veenstra - Ricky Evans 6-5
Darius Labanauskas - Madars Razma 6-4
Arron Monk - Ritchie Edhouse 4-6
Dom Taylor - Christian Goedl 6-0

Middagsessie, vanaf 19:00 uur:
Martin Lukeman - Daryl Gurney 3-6
Andrew Gilding - Dominik Haberl 6-2
Jose de Sousa - Gian van Veen 1-6
Graham Hall - Chris Dobey 2-6
Martin Schindler - James Wade 6-4
Raymond van Barneveld - Mike De Decker 6-5
Dimitri Van den Bergh - Gabriel Clemens 6-5
Luke Littler - Zoran Lerchbacher 6-2