Check de hoogte- en dieptepunten van 'Barney' (video)
i

Getty Images

Check de hoogte- en dieptepunten van 'Barney' (video)

Bart van der Wijst • 16:56, 19-11-2018 / Laatste Update: 09:19, 15-01-2024

Raymond van Barneveld kondigde maandag aan dat hij na het WK darts in 2020 stopt. Dat gaat dan het einde van een tijdperk betekenen. Van Barneveld zette het darten in Nederland op de kaart. Hij kende vele hoogtepunten, maar helaas ook enkele dieptepunten. Al met al: een ware held.

Van Barneveld zat op zijn absolute top toen hij zijn eeuwenoude rivaal Phil Taylor wist te verslaan op zijn allereerste WK darts bij de PDC in 2007. Hij stond 0-3 achter in sets, vocht zich terug en de rest is geschiedenis. Heerlijke beelden!

(tekst loopt door onder video)

Raymond van Barneveld's last PDC World Championship title came in 2007, beating Phil Taylor in one of the greatest finals ever.

At the 2019/20 World Championship, he will grace the oche for the final time...

➡️ https://t.co/ngdtO0Jtve pic.twitter.com/uSMFeoNzkt

— PDC Darts (@OfficialPDC) 19 november 2018

Doelen

Met de winst op het WK had hij de laatste van zijn 3 doelen die hij gesteld had bij zijn komst naar de PDC bereikt. Bijna een jaar eerder zette hij een vinkje achter het eerste hokje: een 9-darter gooien op televisie. Dat lukte in de Premier League-wedstrijd tegen Peter Manley.

(tekst loopt door onder video)

Halverwege 2006 was zijn 2de doel al gelukt: winnen van Phil Taylor. Dat deed hij in de kwartfinales van de UK Open. Ook de halve finale én de finale wist Van Barneveld te winnen. Hierdoor was zijn 1ste PDC-titel ooit een feit. De WK-winst maakte zijn eerste jaar bij de PDC compleet.

Wereldtitels BDO

Barney, zoals wij hem kennen, begon zijn carrière in de BDO. Daar liet hij gelijk zien over ongelofelijk veel talent te beschikken. Toch moest hij een tijdje wachten op de eerste titels. In 1998 won hij zijn 1ste Embassy-titel door Richie Burnett na een zenuwslopende pot te verslaan. Daarmee nam hij revanche voor de verloren finale van '95.

Een jaar later verdedigde Van Barneveld met succes zijn titel en werd hij voor de 2de keer wereldkampioen. Ook in 2003 en 2005 was de Nederlander ongenaakbaar op Lakeside en was hij de beste bij de BDO. Een jaar later kon Barney de grote Eric Bristow evenaren door voor de 5de keer de wereldtitel te winnen, maar Jelle Klaasen versloeg hem. Een maand na die nederlaag stapte hij over naar de PDC.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Bergafwaarts

Na zijn wereldtitel in de PDC wist Van Barneveld nog enkele toernooien op zijn naam te schrijven, zoals de Premier League, UK Open en Grand Slam of Darts. Toch kon hij nooit echt pieken zoals hij deed in die legendarische finale tegen Phil Taylor. En dat vond Barney niet zo leuk. "Winnen is belangrijker dan meedoen", sprak hij dan ook nadat hij bekend maakte te stoppen.

En winnen deed Van Barneveld de laatste jaren niet veel meer. Altijd was er wel wat. Hij kreeg last van diabetes waardoor hij duizelig werd op het podium. Zijn zicht werd slechter en hij werd sneller moe. Het koppie ging dus wat sneller hangen dan voorheen. Maar misschien nog wel het belangrijkste van allemaal: de concurrentie werd met het jaar sterker.

Toch zagen we nog wel eens een glimp van 'de oude Barney'. Zeker in wedstrijden tegen Michael van Gerwen en Taylor haalde hij altijd het beste uit de kast. Een genot om naar te kijken.

Afscheid

Inmiddels is de 51-jarige Van Barneveld opa en wil hij vaker bij zijn familie zijn. Hij laat toernooien schieten waardoor hij zakt op de wereldranglijst en het plezier is 'ie ook een beetje kwijt. De dartslegende vindt het dan ook mooi geweest en heeft zijn afscheid aangekondigd.

Op het WK, eind december van 2019, kunnen we voor het laatst genieten van de kwaliteiten van Barney. Laten we met zijn allen achter hem gaan staan, zodat hij nog een jaartje kan schitteren. Het machtige Barney Army galmt hoe dan ook de komende jaren door de zalen. Want één ding is zeker: Raymond van Barneveld is en blijft een dartslegende.