Dani Hagebeuk, e-sporter van Ajax: ‘Het is veel meer dan alleen een potje FIFA spelen’

15 juni 2019

Dani Hagebeuk (21 jaar) is e-sporter bij Ajax en heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd met een 2 kampioenschappen in de eDivisie en sterke optredens op internationale FIFA-toernooien. Donderdag 13 juni werd Gabor Szirtesi de nieuwe aanwinst voor de FIFA 19 e-sporters van Ajax door de Ziggo eBattle te winnen. Dani Hagebeuk heeft er dus een nieuwe teamgenoot bij. Sportnieuws.nl sprak Dani voor die wedstrijden over het leven als Ajax e-sporter en het belang van teamgenoten.


Dani, hoe word je eSporter bij Ajax?
"Dat gebeurde eigenlijk heel snel voor mij. Sinds 2016 speel ik pas competitief FIFA, terwijl ik sinds 2003 al Pro Evolution Soccer (PES) speelde en in 2011 zelfs 3de beste van de wereld was in PES. Op 13-jarige leeftijd hè! Vanaf 2012 speel ik FIFA in plaats van PES en ik was altijd wel veel beter dan mijn vrienden. In 2016 vonden zij dat ik mee moest doen aan een toernooitje. Dat heb ik toen maar gedaan. Met succes, want ik won gelijk. De toernooien die volgden presteerde ik ook goed en in 2017 belde Ajax. Ik zei meteen ja."

Je zegt dat je vanaf 2016 pas competitief speelt, maar het zat dus altijd al in je?
"Ja een beetje wel. Ik wist daarvoor gewoon nog niet dat er überhaupt toernooien waren. Maar ik heb altijd de beste willen zijn in wat ik deed. Zelfs een spel als World of Soccer, waarbij je voetbalkaarten moest kopen en dan vooral tactisch je team naar overwinningen moest leiden. Voor dat spel kwamen wekelijks prijzenpakketjes binnen en toen was ik 10 of 11. Ik heb zelfs een keer een Nintendo DS gewonnen, dat was wel gaaf."

En nu speel je FIFA voor Ajax. Ajax is een bekende naam in het internationale voetbal, hoe is dat voor FIFA e-sport?
"Ajax is wel een van de grootste FIFA teams ter wereld. Misschien samen met Paris Saint Germain wel de grootste. Nederland leent zich daar ook goed voor. In Nederland hebben de eSporters zoals ik echt fans, we worden aangemoedigd en gevolgd. Vooral kinderen vinden het geweldig. In andere landen is dat niet zo. Ik denk dat het voor Ajax ook een manier is om dat jonge publiek extra aan Ajax te binden."

Spelen voor zo'n internationale grootmacht moet een hele eer zijn, maar het is vast ook hard werken. Wat moet je allemaal doen om dit niveau te halen?
"Dat is een goede vraag, het is natuurlijk veel meer dan alleen een potje FIFA spelen. We trainen soms wel 7 of 8 uur per dag. Dat klinkt heel ongezond, maar als je genoeg pauzes neemt en goed eet en drinkt dan valt dat wel mee. Daar gaan we heel verantwoordelijk mee om bij Ajax en wij als spelers worden daar ook in begeleid. Daarnaast sporten we ook. Dat helpt ons om mentaal fit te blijven. Voor toernooien moeten je mentaal en je concentratie 100% zijn, het is een soort uithoudingsvermogen. Daarom sport ik. Als ik op internationale toernooien verlies omdat ik me na een paar potjes niet meer kan concentreren, zou ik mezelf dat niet vergeven."

Vandaag krijg je er een nieuwe teamgenoot bij, wat houdt dat voor jou in?
"Als teamgenoten kun je een hoop van elkaar leren. Als ik een nieuwe tactiek ontdek deel ik die met mijn teamgenoten en andersom is dat hetzelfde. We trainen ook samen in een e-room op de Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Een paar keer per week spelen we tegen elkaar en dat streamen we. Zo blijft ook die druk een beetje op de trainingswedstrijden zitten, want mensen kunnen meekijken. Dan wil je niet afgaan natuurlijk. We trainen ook 2 versus 2 wedstrijden. Op internationale toernooien is dat steeds vaker een van de wedstrijdvormen. Dat is zo ontzettend anders dan alleen spelen. Je moet dan zelf loopacties maken, zelf slim zijn en dat van elkaar begrijpen natuurlijk. Echt een heel ander spelletje dan gewoon FIFA spelen."

Je zegt dat jullie trainen op de Toekomst, kom je dan ook de veldspelers van Ajax regelmatig tegen?
"Ja best wel vaak eigenlijk. Vooral Donny van de Beek ken ik goed, die woont ook bij mij in de buurt. De spelers van Ajax geven me wel echt het gevoel dat ik onderdeel ben van de groep, dat ik ook echt bij Ajax speel. Dat is fantastisch, geweldig om daar deel van uit te maken."

En dat kan je nieuwe teamgenoot dus ook verwachten?
"Ja, absoluut."

Wat verwacht je van vandaag?
"Het zijn allemaal heel getalenteerde spelers. Iemand als Gabinho (Gabor Szirtesi, red.) doet al mee aan internationale toernooien. Dat onze nieuwe teamgenoot wordt gekozen op basis van een toernooi is een supervette kans voor deze jongens. En niet op de minste locatie, in het Ajax-museum tussen alle prijzen. Gabinho is op papier de favoriet, maar het blijft FIFA he."