Nederlandse Counter-Strike-top krijgt eigen toernooi: zo werkt de miljoenenshooter

1 november 2017

ANP

Terrorists en counter-terrorists die moeten voorkomen dat de ander een ronde wint. Met virtueel geld de beste wapens kopen of juist wachten op nóg betere wapens? In de superstrategische shooter CSGO/Counter Strike: Global Offensive strijdt de wereldtop op gaminggebied jaarlijks om miljoenen euro's prijzengeld. Nu krijgen ook de beste Nederlandse spelers de kans zich te bewijzen en de stap naar de top te maken tijdens de Mijndomein Masters.


Gigantisch prijzengeld
De meeste esportliefhebbers weet dat de wereld van online-gaming verder gaat dan een potje FIFA tussen de profs van FC Utrecht en Ajax in de eDivisie. Er zijn veel meer en veel grotere competities en toernooien te vinden waar het gaat om serieus, zeg maar gerust heel veel, prijzengeld. CSGO is één van de allergrootste esporten die er op dit moment is met soms wel een miljoen euro aan prijzengeld.

COD-variant
CSGO of Counter Stike: Global Offensive, zoals de volledige naam luidt, is een first-person shooter. Klinkt heel lastig, maar het is bijvoorbeeld hetzelfde als Call of Duty, ook een first-person shooter. Daarnaast heeft CSGO nog een gelijkenis met Call of Duty. De gamers die veel COD gespeeld hebben, kennen ongetwijfeld het gametype 'search and destroy'. De professionals spelen daar een variant op in CSGO.

Regels
CSGO wordt gespeeld door 2 teams met ieder 5 spelers. Het ene team zijn de zogenaamde 'terrorists' en de ander 'counter-terrorists'. De terrorists hebben als doel een bom te laten ontploffen op 1 van de 2 plekken van de map waar dat kan. Het andere team heeft uiteraard als taak dat te voorkomen. Wanneer de bom geplaatst is, moeten de terrorists voor 40 seconden proberen deze te verdedigen zodat die ontploft. Een andere manier om een ronde te winnen is het doden van alle tegenstanders voor de tijd voorbij is. Iedere wedstrijd is een best-of-30 ronden. Dat wil zeggen dat het eerste team dat 16 rondes wint de wedstrijd naar zich toe trekt. Eindigt een game in 15-15 dan wordt er een verlenging gespeeld.
Moneyzzzz
Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen om rekening mee te houden. CSGO is een hele strategische game waarbij communicatie met je teamgenoten voor strategieën heel erg belangrijk is. Daarnaast wordt in CSGO met geld gewerkt. Hoe meer je geld je hebt, des te beter kun je aan het begin van iedere ronde wapens en granaten kopen. Verlies je bijvoorbeeld een paar rondes op rij, dan heb je minder geld om te besteden aan het begin van de ronde.

Om je economie weer een beetje te laten groeien kun je ervoor kiezen om een ronde heel weinig te kopen zodat je meer overhoudt. Aan het eind van de ronde krijg je weer geld van het spel en hoeveel je krijgt hangt af van hoeveel rondes je op rij verloren hebt. Verlies je 3 keer op rij krijg je meer geld dan dat je pas 1 keer verliest. Daarom is het belangrijk om met je team goed te overleggen wanneer je met zijn allen een ronde rustiger aandoet en welke strategie je dan wilt gebruiken.

Skins
Daarnaast zal je nog iets opvallen als je voor het eerst CSGO speelt of kijkt. Wapens kunnen een bepaalde kleur of patroon hebben. Dat worden zogenaamde 'skins' genoemd, bedoeld om de boel wat op te fleuren. Op FIFA kun je dure spelerspakketjes kopen, op CSGO skins. Sommigen zijn zelfs zo zeldzaam of populair dat ze honderden euro's kunnen kosten.


Voorbeeld van een 'skin'

Wereldtop
In Rotterdam gaat dus de 1ste echte Nederlandse competitie van start. Eerlijk is eerlijk, de Nederlandse top komt lang niet in de buurt van de wereldtop. Op dit moment is er maar 1 speler die op de allergrootste toernooien uitkomt. Zijn naam is Chris de Jong (speelt voor het Duitse team 'Mousesports'), maar zijn naam in het spel is 'chrisJ'. Overigens heeft iedere speler zo'n gamertag. De commentatoren (ja, die zijn er echt) gebruiken die gamertags om de spelers te noemen in hun commentaar. Dus schrik niet als er hele rare namen genoemd worden.
Mijndomein live te zien op Sportnieuws.nl
Hopelijk is de Mijndomein Masters een mooi begin voor een Nederlands team om stappen naar de grote jongens te maken. De winnaar van de competitie krijgt behalve het grootste deel van het prijzengeld ook een ticket voor een groter toernooi in China in december met een prijzenpot die zal oplopen tot in de duizenden euro's. De competitie is donderdag vanaf 18:00 uur live te zien via een stream hier op Sportnieuws.nl.