Zo word je weer fit na de ramadan
i

Pexels

Zo word je weer fit na de ramadan

Robert Hüsken • 14:40, 13-05-2021 / Laatste Update: 16:07, 07-01-2024

Eid mubarak! Ramadan is voorbij en de sportscholen gaan (hopelijk snel) weer open: geen beter moment om je weer op de gewichten te storten. Hoe pak je dat aan en wat kun je beter niet doen? Sportnieuws.nl zocht het voor je uit.

Door: Cintha Rood

Volgens personal trainer Yoeri Graaf is het belangrijk dat je na de ramadan niet gelijk de draad oppakt alsof er niks is gebeurd. Zeker niet als je tijdens tijdens deze vastenmaand even he-le-maal geen puf had om aan gewichten te trekken. “Train je 4 weken niet, dan kun je de week dat je weer begint het beste starten met de helft van je normale gewichten. Als het goed aanvoelt pak je zo snel mogelijk je oude routine weer op. Dat hangt natuurlijk wel af van hoe iemand zich voelt.”

Sporten na de ramadan

Heb je een stapje terug gezet tijdens de ramadan, maar ben je niet helemaal gestopt, dán ben je binnen no time weer als vanouds aan het rammen. Yoeri raadt aan om dan ook geen tijd te verliezen. “Het is zonde als je tijd verspilt. Ga gewoon weer zwaar trainen zoals je dat gewend bent. Je moet je natuurlijk goed voelen en de uitvoering van de oefeningen moet ook goed gaan. Gaat het niet zoals vanouds, dan doe je gewoon een stapje terug. Net zolang totdat alles weer gaat zoals je gewend bent van vóór de ramadan.”

Abdellah Bouja bokst en doet aan krachttraining en heeft meegedaan aan de vastenmaand. “Ramadan was de afgelopen 2 jaar moeilijker dan daarvoor", zegt Abdellah. "Dat kwam vooral omdat de sportscholen dicht waren. Maar als je door traint, is er ook na de ramadan niks aan de hand. Ik zit meestal vrij snel weer op mijn oude niveau. Niet dat ik vooruit ga qua kracht of conditie, maar ik ga ook niet achteruit. Ik trainde 3 keer per week, zodra het kan ga ik weer 4 tot 5 keer naar de sportschool. Thuis trainde ik tijdens de ramadan vooral met dumbbells, een springtouw of power bands. Maar het is nooit hetzelfde als in de sportschool, daarom was het echt nog lastiger om te sporten. Ideaal zou zijn geweest: een uur voordat je kunt eten even naar de gym en na je workout gelijk aan tafel.”

Voedingsschema na ramadan

Ook je eetpatroon kan het beste weer rustig worden opgebouwd. Het Suikerfeest of Eid al-fitr is een 3 dagen durend feest waar vaak nog extra lekker (en veel) wordt gegeten. Niks mis mee, zo een keer in het jaar, maar probeer na deze 3 dagen de draad wel weer rustig op te pakken. Sam Gabriel is diëtist bij FitFood Diëtistenpraktijk in Amsterdam. “Bouw rustig weer op naar je normale manier van eten", legt Sam uit. "Probeer ook echt weer te ontbijten op een normaal tijdstip. Heb je daar moeite mee, halveer dan je ontbijt en kijk hoe je lichaam daarop reageert.” Dat geldt voor al je maaltijden: loop niet te hard van stapel, aldus Sam. “Eet bijvoorbeeld in plaats van 3 hoofdmaaltijden 6 kleinere maaltijden, als je lichaam nog moet wennen. En zoals ook tijdens de ramadan geldt: probeer elke maaltijd 20 tot 40 gram eiwitten binnen te krijgen.”

Abdellah: “Vanuit mezelf gaan trainen: dat was lastig hoor. Ik deed het wel tijdens de ramadan, maar ik weet hoe makkelijk het is om je routine te laten varen. Om me heen zijn genoeg jongens die dachten: de sportscholen zijn toch dicht, waarom zou ik moeite doen? Het moeilijkste vond ik in de avonduren trainen. Ik ben meer iemand die 's ochtends en 's middags traint. Dan ben ik nog lekker fris. 's Avonds kom ik thuis van m'n werk, dan ben ik hartstikke moe. Ja, ik ging uiteindelijk wel aan de slag, maar de bank was op zo'n moment heel aantrekkelijk.”

Meer lezen over fitness en voeding? Check dan vooral ook deze artikelen!