Bijna een jaar geleden, op 20 mei 2019, overleed Formule 1-legende Niki Lauda op 70-jarige leeftijd. Maandag verschijnt een nieuwe biografie over de Oostenrijkse ex-coureur, waarin vrienden van hem getuigen over de laatste maanden van zijn leven. En wat blijkt: Lauda haalde er alles uit wat er nog uit te halen viel.
Gerhard Berger (60), voormalig F1-coureur en nu de baas van de DTM (Deutsche Tourenwagen-Masters, 1 van Europa’s grootste toerwagen kampioenschappen) herinnert zich in Es ist nicht einfach, perfekt zu sein (Het is niet gemakkelijk om perfect te zijn) hoe een toen al ernstig zieke Lauda hem contacteerde tijdens de Grand Prix van Monaco in mei 2018.
Naar het ziekenhuis
"Niki was toen op zijn jacht, dat in de haven van Monaco lag. Hij belde me om te zeggen dat het niet goed met hem ging en hij vroeg me om een dokter voor hem te regelen. Toen ik hem vroeg wat er gaande was, zei hij me dat hij een longinfectie had opgelopen en ademhalingsproblemen had. Ik ontfermde me toen over hem, want hij zag er erg slecht uit. Ik belde de rechterhand van Prins Albert van Monaco, vroeg die om hulp en die kwam er ook. Niki werd naar het ziekenhuis gebracht, kreeg antibiotica, injecties en de nodige zorg toegediend. Ik raadde Niki aan om in het ziekenhuis te blijven of om terug te keren naar Wenen."
Terug in de Formule 1
"De volgende ochtend liep ik door de paddock en wie stond daar in een hoekje in de schaduw? Jawel, Niki. 'Je bent gek! Wat doe jij hier?’, vroeg ik hem. 'Nee, nee, dit is veel beter dan het ziekenhuis. Ik moet werken’, antwoordde hij. Wat kan je tegen zo iemand zeggen? Het was Niki ten voeten uit, maar hij zag er echt niet goed uit”, aldus Berger.
Lauda zou nooit meer volledig herstellen van die infectie. De 3-voudige wereldkampioen, wiens longen ernstig beschadigd raakten in een zwaar ongeval op de Nürburgring in 1976, zou een paar maanden later een longtransplantatie ondergaan, maar hij kwam er nooit meer bovenop.
Avondje naar de gedver op Ibiza
Toto Wolff (48), teambaas bij Mercedes en een goede vriend van Lauda, beschrijft in het boek wat er gebeurde vlak vóór die longtransplantatie. "Samen met 2 vrienden hadden we besloten om er 1 keer per jaar 3 dagen, zonder ons gezin, op uit te trekken. Gewoon, om ons te amuseren. Eerder had iemand uit onze gezamenlijke kenniskring zelfmoord gepleegd, we wilden er dus tussenuit om elkaar te kunnen steunen. We hadden afgesproken dat we de 3 dagen na Silverstone tijd zouden doorbrengen op de boot van Niki, die toen voor Ibiza lag. Ik vloog er dus op maandag heen en we aten ‘s avonds op het jacht. Niki’s hoest was nog niet verdwenen, maar klonk niet meer zo erg. De avond was top en om 2 uur ‘s nachts zei hij plots: ‘Laten we naar Pacha gaan!’ De Pacha is een zeer bekende nachtclub op Ibiza, bekend om zijn flowerpowersfeer in de stijl van de jaren 70. We zakten stevig door, het was een echte mannenavond. We voelden ons weer jong. Het leek me dat Niki een, hoe zal ik het zeggen, 6e zintuig had. Het leek wel alsof hij wist wat hem te wachten stond.”
Begin van het einde
"De volgende dag zei Niki dat hij zich niet lekker voelde”, gaat Wolff verder. "'s Avonds was er een belangrijke voetbalwedstrijd op tv, maar hij ging vroeg naar bed. De ochtend die volgde voelde hij zich nóg slechter en vroeg hij ons om hem terug naar Wenen te brengen. We vlogen terug in mijn vliegtuig en brachten hem naar het ziekenhuis, waar we te horen kregen dat zijn longfunctie was gedaald tot 10 procent. Zijn beide longen moesten dan ook meteen getransplanteerd worden.”
Operatie geslaagd
De behandelende artsen meldden dat Niki Lauda weer beter zou worden, zo beschrijft ook Maurice Hamilton, de auteur van de biografie, de gezondheidstoestand van de Oostenrijker in juli 2018. "De snelle transplantatie leidde tot een aanzienlijke verbetering van zijn toestand. De chirurgen beschreven het resultaat van de operatie als ‘buitengewoon geslaagd.’ ‘We zien dat de patiënt de operatie uitstekend heeft verteerd, hij kan spontaan ademen en dat is erg belangrijk voor ons en het hele genezingsproces. Hij is volledig bij bewustzijn en alle organen werken naar behoren’, klonk het toen bij de dokters. Er werd aangenomen dat Lauda weer een ‘normaal’ leven zou kunnen leiden."
Overleden
Uiteindelijk werd Lauda een paar weken na zijn operatie alsnog een keer opgenomen in het ziekenhuis. Dit keer met een griep, die zijn toch al zwakke gesteldheid nog verder deed aftakelen. Niki Lauda overleed op 20 mei 2019 in het ziekenhuis op 70-jarige leeftijd.