Jack Plooij verstopte zich in de wc van de paddock: 'Koning knipoogde naar mij'

Jack Plooij verstopte zich in de wc van de paddock: 'Koning knipoogde naar mij'

Eimert Pruis • 19:00, 17-06-2022 / Laatste Update: 15:15, 06-08-2024

Hoe Jack Plooij ooit @jackontracks is geworden? Nou gewoon, door zich te verstoppen op de wc van de paddock. "Ze konden zo niet van me afkomen en van Olav Mol kreeg ik toen een walkietalkie in de handen gedrukt", vertelt de voormalig pitreporter die al bijna 30 jaar in de Formule 1-wereld leeft in een uitgebreid gesprek met Sportnieuws.nl.

Door: Eimert Pruis

Dankzij zijn sociale en ook brutale karakter kwam de tandarts ver in de wereld van de ronkende motoren en brandend rubber. Maar sinds dit seizoen is hij niet meer de man die Nederland bijpraat vanuit de paddock. "En mijn nieuwe leven is een feest. Ik kan eindelijk na 30 jaar naar de verjaardag van mijn dochter."

'Ik wilde dit boek eigenlijk pas over paar jaar schrijven'

Wel schreef Plooij nog een boek met al zijn ervaringen vanuit het hart van de Formule 1. Over een bizar seizoen waarin alles samenviel, maar hij ook veel eerder dan gedacht (tijdelijk) afscheid nam. "Ik wilde dit boek eigenlijk pas over een paar jaar schrijven, maar heb het nu al gedaan. De off the record-verhalen met coureurs en andere bekenden komen voorbij. Met dit boek wil ik mensen op hun vakantieadres een big smile op hun gezicht geven."

Koning knipoogt naar Plooij

De sociale babbelaar en geboren verteller wil vast het leukste stukje van het boek Jack on the pits wel prijsgeven. "Het mooiste wat mij is overkomen, is toch wel dat de koning mij herkende in de pitstraat. Hij was met zijn gezin te gast op Zandvoort en er was zo'n fotomoment bij Red Bull. Ik stond te wachten om wat interviews met coureurs op een truck te doen, speciaal voor de fans. Opeens had ik oogcontact met de koning en hij knipoogde!"

'Ik herken je nog met mondkapje'

Plooij laat even een stilte vallen. "Ja, ik keek natuurlijk naar achteren, maar zag daar alleen twee van zijn bewakers staan. 'Nee hoor, die knipoog is voor jou', zei een bewaker. 'Hij is fan, let maar op'. En toen kwam de koning zelf opeens op mij afgebanjerd. 'Ik herken je nog met mondkapje op. Prachtig wat je allemaal maakt', zei hij met een grote glimlach."

 

 

Een bericht gedeeld door Jack Plooij (@jackontracks)

Amalia nog grotere fan

De pitreporter was even van de wereld en dat gebeurt hem toch niet vaak. Hij herstelde zich snel en trok zijn journalistieke pet weer recht. "Ik vroeg snel of ik hem op de grid zou mogen interviewen. Ik zag weer die lach achter zijn mondkapje. 'Probeer het maar, maar die 2 gasten naast je gaan je proberen tegen te houden'. Bizar natuurlijk, dus ik keek naar die bewakers en zij zeiden: 'Goed dat Amalia je niet gezien heeft. Zij is een nóg grotere fan.'"

Koning in zijn badjas

De fantasieën van Plooij slaan al snel op hol. "Ik zie nu meteen voor me hoe hij op de zondag in zijn witte badjas op de bank ploft en zegt tegen Amalia: 'Zo, papa gaat even Formule 1 kijken'. Prachtig. Het was een heel kort, maar heel bijzonder moment daar op Zandvoort."

'Ik begon met sleutelen'

En bijzondere momenten heeft de door de paddock vliegende tandarts en doctorandus in de medische wetenschappen veel meegemaakt sinds hij sinds begin jaren 90 in de Formule 1 rolde. "Ik deed wetenschappelijk onderzoek op de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar dat vond ik toch saai. Ik zocht daarom gezelligheid buiten kantooruren. En dat vond ik bij een vriendje, die sleutelde aan raceauto's van Frans Verschuur. Dus ging ik 's avonds lekker sleutelen."

Plooij in actie: van Jos tot Max

Plooij stapte overal naar binnen

Hij mocht mee met het team van Verschuur en de vlotte babbel deed de rest. De brutaliteit en eerlijkheid werden gewaardeerd en al snel mocht hij sponsoren rondleiden op Zandvoort. En ja, op z'n Plooijs nam hij iedereen overal mee naar toe. Zo leerde hij Jan Lammers en ook Olav Mol kennen. In 1998 kwam hij Mol weer tegen, in de pitstraat van Monza.

Verstoppen op de wc van de paddock

"'Hey! Wat doe jij hier nou? Jij mag hier helemaal niet zijn', zei Olav tegen mij. Ik had me in de wc verstopt. Zo konden ze niet van me afkomen. Olav regelde snel een pers-hesje voor mij en drukte een walkietalkie in mijn handen. 'Ga maar heen en weer lopen en vertel wat je ziet, dan vertel ik het aan de kijkers.' Zo werkte ik gratis voor de tv en zodra er budget was werd ik meegesleept. Olav heeft keurig woord gehouden."

Opmars van de Formule 1

Van RTL, via SBS naar Ziggo Sport. 5 jaar lang kwam hij via Ziggo de Nederlandse woonkamer in met zijn krachtige stem en jolige karakter. Hij maakte de populariteitsopmars van de Formule 1 in Nederland van dichtbij mee en droeg daar ook aan bij. In het afgelopen seizoen kwam alles samen. Van de wereldtitel van Max Verstappen, opgesloten zitten in een hotelkamer tot de mededeling dat Viaplay de rechten overnam en met een nieuw team begon.

Plooij samen met Mol in hun tijd bij SBS6 (2004)

'We werden al gewaarschuwd voor Viaplay'

"We lazen het op een website terwijl we in Saudi-Arabië zaten. We hebben niet eens een belletje gekregen. Natuurlijk hoorden we al een tijdje dat een andere partij de rechten over wilde nemen. In de paddock hoor je alles. We kregen waarschuwingen, dat de baas wakker moet blijven. Dat hebben we braaf netjes doorgegeven. Maar het is niet gelukt, zij boden meer geld."

'Hij heeft mij nooit gebeld'

Wat hem vooral steekt is dat de nieuwe directeur van Viaplay, die over de nieuwe ploeg ging, producer van Plooij is geweest maar hem nooit heeft gebeld. "Dezelfde man die eerder bij RTL enkele niet bekende presentatoren heeft neergezet. Ik ken hem zo goed. Ik heb bij wijze van spreken nog zijn luier vervangen. Toen zijn vrouw ziek was, heb ik nog geholpen. We hebben veel dingen samen gedaan, maar blijkbaar heeft hij daar geen goed gevoel aan overgehouden. Uit rancune heeft hij mij nooit gebeld."

Middelvinger-incident

Plooij en ook Mol waren boos om hoe het gegaan is, maar Plooij schakelde snel door. De verhalen dat ze samen een middelvinger opstaken richting Viaplay noemt hij dan ook onzin. "Dat slaat helemaal nergens op. Ik had een pen in de hand, ja dan gebruik je je middelvinger weleens om iets op te sommen. Toetsenbordmalloten hebben toen een videobeeld gefreezd. Dat zijn dezelfde mensen die nu de huidige commentatoren bedreigen. Nee, wij hebben ook niet geprobeerd om bijvoorbeeld daarna de stemmen van F1-tv te worden. We dachten: 'dan gaan we lekker radio doen'."

'Zo goed mogelijk de fans bedienen'

En zo kreeg Plooij opeens tijd voor van alles. Hij bleef analist bij Ziggo Sport, heeft een podcast, maakt radio en schreef dus een boek. Ondertussen heeft hij nog nooit iets gezien van Viaplay. "Ik concentreer me op wat ik nu doe. Zo goed mogelijk proberen dingetjes te maken en de fans te bedienen."

Plooij wacht een keer netjes op zijn beurt

'Ik wilde nieuwe talenten vinden'

Het enige echt jammere aan het gedwongen vertrek uit de pitstraat vindt Plooij dat hij zijn eigen erfenis niet kan bepalen. "Ik weet ook wel dat we dit niet nog 20 jaar zullen gaan doen. Olav en ik wilden juist op zoek gaan naar nieuw talent, dat hadden we een beetje uitgedokterd."

'Heb ontiegelijk veel geld opgehaald'

En nu gaat hij tijdens F1-weekenden verjaardagsfeestjes af en tussendoor heeft hij veel meer tijd voor andere dingen. "Ik zit nu toevallig in Marseille. Waar ik bij een veiling ontiegelijk veel geld heb opgehaald voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Ik ben ambassadeur voor stichting Lymph & Co. En dit soort dingen kan ik dus nu allemaal doen. Dingen die ik echt leuk vind."

'Ik ben niet van de aarde verdwenen'

Veel mist hij niet van het leven als pitreporter. Vooral de corona-jaren hebben erin gehakt. "De wereld lag plat, maar wij vlogen toch overal naartoe. En dan die vreselijke PCR-testen. Nee dat reizen mis ik zeker niet. Wat ik wel mis zijn de babbeltjes. De koffietjes. De gesprekjes met de rijders. In het begin kreeg ik leuke appjes van de rijders met wie ik echt een klik heb, zoals Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen en Charles Leclerc: 'Waar ben je'. Ik reageerde met: 'Ik ben niet van de aarde verdwenen, we zien ons heus nog wel'. Ja, ik spreek die gasten nog wel, maar mis ze ook."

'Veel rijders vroegen zich af waar ik was gebleven'

Hels dilemma

Daarvoor komt echter zoveel in de plaats dat Plooij niet zo zeker meer weet of het nou een tijdelijk afscheid of een definitief vertrek was. "Eerst zou ik zeggen, volgend jaar staan we er weer. Maar nu is het echt een hels dilemma. Nu je het me zo stelt zou ik echt niet weten of ik terug wil. Er zijn zoveel mooie dingen voor teruggekomen."

Ontbijtje met de persdame van Ferrari?

Toch komt Plooij sowieso terug op Zandvoort. Dan mag hij voor Ziggo Sport good old de pitstraat gek maken. Hij weet ook al wat het eerste is wat hij daar gaat doen. "Als de sodemieter een afspraak maken met de persafdeling van Ferrari. Om een bakje te doen met de persdame. We zijn ooit tegelijk begonnen. Zij bij Minardi en uiteindelijk is ze bij haar droomteam Ferrari terechtgekomen. Zij is een ontzettende lieverd, daar kan ik het heel goed mee vinden. Oh en Ferrari heeft echt de lekkerste ontbijtjes. Lekker koffietje met van die heerlijke zoete kleine broodjes. Ja, misschien ga ik wel een ontbijtje met haar doen."

 

 

Een bericht gedeeld door Jack Plooij (@jackontracks)

Boek Jack in de Pits

Wil je het boek Jack in de Pits direct in huis hebben? Bestel het boek dan hier!