Deze ex-eredivisionisten wisten het net te vinden op het EK (video)

admin • 12:23, 11-07-2016 / Laatste Update: 12:42, 15-01-2024

Bij een gebrek aan het Nederlands elftal stond het hele toernooi bij ons Hollanders al voor het begin spreekwoordelijk met 1-0 achter. Dat de eerste wedstrijden ook nog eens nauwelijks spektakel boden, hielp niet echt mee met de populariteit. Maar gaandeweg waren er steeds leukere wedstrijden en kunnen we uiteindelijk spreken van een 'verrassende' winnaar: Portugal. Toch viel er voor jou misschien nog wat meer te juichen. Er waren namelijk een paar ex-eredivisionisten die het net wisten te vinde

1. Pellè

De eerste doelpuntenmaker met een verleden in Nederland was Graziano Pellè. De ex-speler van AZ en Feyenoord moest het met Italië opnemen tegen België. Onze zuiderburen waren licht favoriet in deze ontmoeting, maar mede door het toedoen van Pellè ging de equipe van Marc Wilmots met 0-2 klop naar de kleedkamer.

De spits van Southampton schiet keihard binnen #BELITA pic.twitter.com/wN9OCT5U21

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) 13 juni 2016

2. Necid

Thomas Necid, ex-Pec Zwolle, was een week later de held bij Tsjechië. In de 89ste minuut schoot hij een penalty binnen tegen Kroatië en wist zo de 2-2 op het scorebord te zetten. Dit was ook meteen de eindstand.

Necid scores 2-2 for #cze against #cro #czecro #EURO2016 pic.twitter.com/OcNc9ep5gP

— Euro 2016 (@EK_2016France) 17 juni 2016

3 en 4. Dzsudzsák

In de meest spectaculaire wedstrijd van het EK, Hongarije - Portugal (3-3), wist voormalig PSV'er Balázs Dzsudzsák twee keer doel te treffen. Beide keren bracht hij de Hongaren op voorsprong (2-1 en 3-2), maar helaas konden zij dit niet vasthouden.

De oud-PSV'er schiet via André Gomes binnen! #HUN #HONPOR pic.twitter.com/MAJ8xPfouU

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) 22 juni 2016

5. Alderweireld

In de achtste finale kwam België uit tegen dezelfde Hongaren. De Rode Duivels wisten met 4-0 te winnen, maar het was toch lastiger dan je zou denken. De laatste drie goals werden namelijk pas in de laatste tien minuten gescoord. Maar België was in minuut 10 al op voorsprong gekomen door ex-Ajacied Toby Alderweireld.

Toby Alderweireld kopt raak uit de vrije trap van De Bruyne! #BEL #HUNBEL pic.twitter.com/IpZ2Mm8SkI

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) 26 juni 2016

6. Pellè

Pellè was in de achtste finale opnieuw trefzeker. De speler van Southampton bracht in de 90ste minuut Spanje de genadeklap toe: 2-0.

De spits schiet van dichtbij binnen! #ITA #ITAESP pic.twitter.com/n96iX9Uz14

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) 27 juni 2016

7 en 8. Sigthorsson

Eén van de verrassingen van het toernooi, IJsland, wist vriend en vijand te verbazen door in de achtste finale te winnen van Engeland. De Vikingen schakelden het team van bondscoach Roy Hodgson uit, vooral door Kolbeinn Sigthorsson (ex-Ajax en AZ). Nadat IJsland al vroeg op achterstand was gekomen, was het de spits die in minuut 19 zorgde voor de aansluitingstreffer.

Ragnar Sigurdsson tikt bij de tweede paal binnen! #ISL #ENGICE pic.twitter.com/VvwCmIthLg

Tien minuten laten zette diezelfde Sigthorsson IJsland zelfs op voorsprong. Dit werd vervolgens niet meer uit handen gegeven en daarmee was de stunt een feit.

Joe Hart ziet er niet best uit bij de goal van de ex-Ajacied. #ISL #ENGICE pic.twitter.com/gqsUELwbDK

(9. Milik)

Daarmee stokte ook meteen de productie van ex-spelers uit de eredivisie. Wel was er in de eerste speelronde nog een goal van iemand die uitkomt in onze vaderlandse competitie: Arek Milik. De spits van Ajax schoot Polen naar de overwinning op Noord-Ierland.

De spits van Ajax rond prima af! #POLNIR #EURO2016 #POL pic.twitter.com/h5UD0SGcE8