LIVEBLOG: bekerfinale PEC Zwolle - FC Groningen begonnen

LIVEBLOG: bekerfinale PEC Zwolle - FC Groningen begonnen

15:10, 03-05-2015 / Laatste Update: 09:11, 13-12-2023

ROTTERDAM - Voor de tweede keer op rij staat PEC Zwolle in de bekerfinale. In De Kuip in Rotterdam is FC Groningen zondag 3 mei de tegenstander. Pakt Zwolle opnieuw de zilveren dennenappel? Volg hier het liveblog. De eerste helft is in volle gang. Tussenstand: 0-0.

30. Sterspeler Chery van FC Groningen dribbelt handig door de defensie van PEC Zwolle, maar komt net niet ver genoeg om de bal te kunnen afleveren bij spits De Leeuw. Gevaar geweken.

26. Wel dreiging, maar een overwicht voor PEC Zwolle noch FC Groningen is de conclusie na een klein halfuur.

23. PEC Zwolle speelt rustig rond in de achterhoede en Groningen kijkt de kat zolang uit de boom. De rust is even teruggekeerd in de Kuip. Bij de supporters trouwens allerminst, want iedereen 'staat op als 'ie voor Zwolle is'. 

18. Akkefietje Broerse/Chery, naar aanleiding van harde tackle De Leeuw, gesust door arbiter Richard Liesveld. 

14. Joost Broerse legt aan voor een vrije trap die uiteindelijk van richting wordt veranderd. Padt weliswaar op het verkeerde been, maar de bal zeilt naast. 

10. Saai is de openingsfase allerminst. Reeds kansen gezien voor zowel Zwolle als Groningen. Drie Zwolse inzetten op rij werden geblokt, Groningen werd al een stuk gevaarlijker.  

06. Oud-Zwollenaar Eric Botteghin krijgt de mogelijkheid zijn voormalig werkgever veel pijn te doen, maar hij krijgt zijn hoofd bij de tweede paal net niet goed tegen de bal. De navolgende corner zorgt daarna ditmaal voor veel minder gevaar. 

04. PEC Zwolle dringt voor de eerste maal de vijandelijke zestien binnen, maar de inzet van Broerse is geen probleem voor Groningen-keeper Padt. 

01. Al binnen de halve minuut krijgt FC Groningen via De Leeuw de eerste grote kans van de wedstrijd. De corner die daaruit voortkomt, valt ook maar zo bijna binnen. Zwolle op scherp gezet. 

 

18:00 uur. We zijn los! Als de wedstrijd evenveel indruk kan maken als de opkomst zojuist deed, zal dat op z'n minst de neutrale toeschouwer tevreden stellen. ​

17:58 uur. De megadoeken aan beide zijden zijn uitgerold, terwijl de spelers het veld in een bruisende ambiance betreden. 'Hier zijn we weer', benadrukt de Zwolle-aanhang nog maar eens luid en duidelijk. 

17:56 uur. De stromende regen die eerder al tegen de ramen van de 300 bussen kletterde, klettert nu al net zo hard op de hoofden van de supporters. De spelers staan in de tunnel nog even droog, maar moeten er nu toch ook aan gaan geloven. Waarschijnlijk scheelt het ze geen biet. 

17:55 uur. Natuurlijk staat bekerwinst voorop vanavond, maar binnenin de Dennenappel schuilt nóg een mooie meevaller. De winnaar plaatst zich namelijk direct voor de Europa League en is daarmee gegarandeerd verzekerd van minimaal zes Europese wedstrijden.​

17:53 uur. Zwolle verloor de loting voor een eventuele penaltyserie, die dus plaats zal vinden aan Groningen-zijde. 'Maar tegen Twente verloren we die loting ook', herinnert een scherpe Ron Jans ons.

17:48 uur. 'Ik ben een Zwollenaar' schalt inmiddels al bijna als vertrouwd door de Kuip. Aanleiding voor de Zwolle-aanhang om de kelen weer eens goed te schrapen, want even dreigde de al even zo fanatieke Groningen-supporters de vocale overhand te nemen. ​

17:45 uur. Op papier komt PEC Zwolle vandaag met een opstelling in 4-2-3-1-formatie voor de dag. Daar zet FC Groningen de 4-3-3-variant tegenover. Afwachten hoe dat binnen de lijnen zal uitpakken.

17:40 uur. Ron Jans oogt ontspannen vlak voor aanvang. Ongeacht het resultaat heeft de oefenmeester naar eigen zeggen een geweldige week achter de rug. "Je moet niet alleen genieten van de wedstrijd, maar ook van alles eromheen. En volgens mij zijn we er helemaal klaar voor." Ook vader Dries (87) komt ter sprake. Hij zal bij winst van PEC Zwolle de beker uitreiken, maar heeft dat geheim eerst twee weken moeten bewaren.  

17:35 uur. De spelers staan inmiddels al even op het veld voor de warming-up, ieder team uiteraard voor de eigen kolkende aanhang. Gespannen koppies alom. Overigens is PEC Zwolle bezig aan een bekerreeks die meer dan alleen hoop biedt: van de laatste vijftien optredens in het KNVB-bekertoernooi ging slechts één wedstrijd verloren.

17:33 uur. De spanning neemt toe met nog minder dan een halfuur tot de aftrap. Toch is PEC Zwolle wel wat gewend; het speelt alweer haar vierde bekerfinale en vorig jaar was het voor het eerst prijs. Tegenstander FC Groningen treedt voor de tweede maal aan, de ploeg die nu onder leiding staat van Erwin van de Looi ging in 1989 ten onder tegen PSV (4-1).

17:30 uur. 'Hier zijn we weer' is het credo van vandaag aan Zwolse zijde. En dat zullen ze weten ook in Rotterdam. Zo moet onder meer een meterslang spandoek de nodige indruk gaan maken en zal dat op z'n zachtst gezegd worden ondersteund door de stemmen van de 14.000 meegereisde Zwolle-supporters.​

14:15 uur. De stemming in de driehonderd bussen is opperbest. De eerste bussen naderen het Rotterdamse, waarbij de regen inmiddels tegen de ramen klettert. De plaatjes van Harm Wolters, Sticks en ook Ronnie Ruysdael staan op repeat. Gemeenschappelijk worden de nootjes, blokjes kaas en stukken worst door de inwoners van Zwolle en ommelanden gedeeld.
 

Opstelling PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Lam, Broerse, Van Hintum, Saymak, Rienstra, Drost, Lukoki, Necid, Thomas

Opstelling FC Groningen: Padt, Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet, Tibbling, Chery, Kieftenbeld, Mahi, De Leeuw, Rusnak


Zie ook:
Stuur uw PEC foto ook in en maak deel uit van het Beeldverslag 
Bekijk hier de ingestuurde foto's