Schipper Bekking: De race is verloren

Schipper Bekking: De race is verloren

11:54, 07-05-2015 / Laatste Update: 09:51, 15-01-2024

De hoop van schipper Bouwe Bekking op de eindzege in de Volvo Ocean Race is vervlogen. Na de derde klassering van de Nederlandse boot Brunel in de zesde etappe, achter Dongfeng en klassementsleider Abu Dhabi, heeft de gelouterde zeiler de eerste plaats uit zijn hoofd gezet. 'Het is fijn om terug op het podium te zijn, maar de race is voor ons verloren', zei Bekking in de Amerikaanse haven. 'Abu Dhabi heeft een onoverbrugbare voorsprong op ons.'

Met nog drie etappes te gaan (naar Lissabon, Lorient en Göteborg) staat Brunel in het algemeen klassement op de derde plaats. De achterstand op Abu Dhabi bedraagt tien punten, op Dongfeng vier. ,,We gaan nu voor de tweede plaats in Göteborg en willen het eindklassement van de havenraces winnen. En natuurlijk willen we nog wat etappezeges boeken'', aldus Bekking.

Dankzij een overwinning en drie tweede plaatsen gaat Brunel aan kop in het klassement van de havenraces, met één punt voorsprong op Abu Dhabi. Op 16 mei is de zevende race, voor de kust Newport. Een dag later vertrekt de vloot richting Lissabon.

Brunel won de tweede etappe, maar viel daarna drie keer naast het podium. In Newport zat de Nederlandse boot minder dan een uur achter Dongfeng en Abu Dhabi. ,,De jongens hebben goed gezeild, maar het is een tegenvaller dat we niet gewonnen hebben. Het was opnieuw heel 'close' aan de finish. Helaas duurde de etappe net te kort voor ons'', aldus Bekking.

Het Nederlandse jacht voer een week geleden nog aan de leiding, maar viel terug door een aanvaring met een grote vis. Het beest werd gespietst door één van de twee roeren, waardoor de boot snelheid verloor en afweek van zijn koers. Brunel viel door dat oponthoud terug naar de vierde plaats.