Vier Nederlanders in Volvo Ocean Race

Vier Nederlanders in Volvo Ocean Race

14:52, 02-10-2014 / Laatste Update: 07:05, 15-01-2024

ALICANTE - Aan de 12e editie van de zeilrace om de wereld, de Volvo Ocean Race, doen vier Nederlandse zeilers mee. De zeer ervaren Bouwe Bekking fungeert als schipper van Team Brunel. Op de Nederlandse boot vervult Gerd-Jan Poortman de rol van voordekker. Wouter Verbraak is de navigator bij Team Vestas Wind.

Op de vrouwenboot Team SCA vaart Carolijn Brouwer als stuurvrouw en wachtleider mee. ,,Het leven aan boord wordt bepaald door het ritme van 4 uur op, 4 uur af. Hoeveel kans we uiteindelijk krijgen om te slapen en te eten, zal afhangen van de omstandigheden van het moment'', legt Brouwer uit.

Stefan Coppens mag op Team Brunel ook de wereld rond, maar heeft geen actieve functie in de zeildiscipline. Hij gaat als zogenoemde onboard reporter mee om werkzaamheden op mediagebied te verrichten.

Eenheidsjachten
De vloot van zeven eenheidsjachten (Volvo Ocean 65) begint zaterdag in Alicante aan de eerste havenrace. Een week later is de start van de eerste etappe naar Kaapstad. Daarna volgen Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Sanya (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajai (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Lissabon (Portugal), Lorient (Frankrijk) en Göteborg (Zweden) als finishplaatsen. In de etappe tussen Frankrijk en Zweden is een zogenoemde pit-stop in Den Haag gepland (19 juni 2015).

De zeilrace om de wereld omvat bijna 39.000 zeemijl (ongeveer 70.000 kilometer) en eindigt op 27 juni 2015 met een havenrace in Göteborg.