Korfbalbondscoach Scholtmeijer verwacht heksenketel tegen aartsrivaal België

19 oktober 2018

Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Het gaat ontzettend lekker met het Nederlandse korfbalteam op het EK in Friesland. In de groepsfase en kwartfinale werden de tegenstanders makkelijk aan de kant geschoven. Vrijdagavond staat aardsrivaal België op het programma in de halve. Sportnieuws.nl blikt met bondscoach Wim Scholtmeijer vooruit.


“Het kan vanavond 2 kanten opgaan,” vertelt de bondscoach. Er is natuurlijk een hoop druk voor TeamNL. Ze zijn de torenhoge favoriet voor de EK-titel. Helemaal nu het in eigen land is. Ondanks die druk heeft Scholtmeijer er al het vertrouwen van de wereld in. “Een kant is dat ik spelers heb die hun hele leven hier al mee te maken hebben. Bij hun club als bij het nationale team. Wij als nationaal team hebben daar altijd mee te maken.”

De 36-jarige coach is trots op zijn ploeg. “Wat ik goed vind aan de spelers die ik op dit moment in de selectie heb zitten, zijn heel bewust van hun positie en de druk. Ze zijn bij hun club gewend, als er bij de clubs problemen zijn, dat ook zij het moeten oplossen. De uitdaging is dat als we onder druk staan, dat we het samen oplossen. En ik vind dat ze dat heel goed doen.”

Oranje scoorde tot nu toe 137 keer in de afgelopen 4 wedstrijden. Ze kregen daarin maar 45 doelpunten tegen.

De aartsrivaal
De tegenstander van de wedstrijd van 20:00 uur is België. De Belgen zijn de enige die de Nederlanders ooit van een wereldtitel hielden (1991 red.). Hoe kijkt de bondscoach tegen de wedstrijd aan?

“De verwachtingen zijn dat België er een enorm fysieke vechtpartij van gaat maken. Normaal gesproken komen we de Belgen in de finale tegen, dan kunnen ze nog zilver halen. Als ze nu verliezen, hebben ze helemaal niks. Het is een totaal andere partij dan normaal. Ik verwacht dat België over alle grenzen heen zal gaan en ga er echt vanuit dat het een heksenketel wordt. Wij moeten ons hier tegen wapenen.”

Hoe zijn ploeg dat moet doen is duidelijk. “Als wij kunnen doorschakelen naar hogere versnellingen, dan zijn wij heel moeilijk af te stoppen door de Belgen. Zij willen gaan vertragen, zij willen fysieke duels aangaan zodat wij niet op gang kunnen komen. Wij proberen in de 1e helft al een gat te maken in de score zodat wij de wedstrijd naar ons toe kunnen trekken.”

Tekst gaat onder de foto verder
Bron: Marco Spelten, Actiefotografie.nl.

Duitsland of Portugal
Om 18:15 begon de andere halve finale Duitsland – Portugal. Voor hen kan het beide de 1e keer worden dat ze de finale halen. Het maakt Scholtmeijer niet uit tegen wie ze moeten, maar vreest 1 land meer dan de ander.

“Beide landen zijn goede ploegen met specifieke kwaliteiten. Portugal is heel goed in het rebounden. Er speelt een jongen die is groter dan 2 meter, enorm atletische jongen. Dat is voor onze mannen is dat een heel lastige persoon om tegen te spelen. Dat kan problemen opleveren. Voor het grote publiek is het dus het beste als Portugal wint en dat zij ook het meeste tegen ons kunnen inbrengen.”

Op de vraag of hij liever niet tegen Duitsland speelt (als ze winnen van de Belgen) om zo beide buurlanden te verslaan, moet hij wel lachen. “Als jij daar een emotionele lading aan die wedstrijd wil geven, vind ik dat helemaal prima. In dat kader vind ik het wel een mooi gegeven. Onze oosterburen en zuiderburen verslaan.”

Latere toevoeging: Duitsland heeft de halve finale gewonnen tegen Portugal. De Duitsers wonnen met 20-10 en gaan door die overwinning naar de finale.

Wat als…
Maar wat nou als het toch niet lukt tegen onze zuiderburen. “Dan hebben we een probleem. Voor het korfbal is dat zelf heel goed, voor onszelf is dat het slechtste wat we kunnen verzinnen.” Hij weet dat er veel voor de ploeg wordt gedaan om op topniveau te kunnen blijven trainen. “Wij worden door NOC*NSF en VWS geweldig gefaciliteerd om dit te voorkomen. Wij zijn de beste en dat willen we blijven. Over mijn lijk dat dat dus onder mijn bewind gebeurt.”