Laatste winnaar Rotterdam Marathon keert terug met een missie: aanval op eigen parcoursrecord

Pim Ras Fotografie

Sjors Tanis • 19:23, 01-10-2021 / Laatste Update: 07:10, 05-01-2024

De laatste winnaar van de NN Marathon Rotterdam, Marius Kipserem, staat op zondag 24 oktober opnieuw aan de start. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. De verwachtingen zijn hooggespannen.

De 33-jarige Keniaan wil niet alleen de 40e editie winnen, maar ook zijn eigen parcoursrecord (en persoonlijke besttijd) van 2.04.11 aanscherpen.

2 jaar geleden laatste editie

De marathon werd voor het laatst in april 2019 gehouden. Kipserem bleek een klasse apart in het jaar dat Abdi Nageeye ‘vloog’ naar het Nederlands record van 2.06.11. Daarna moest de jubileumeditie meerdere keren worden verschoven vanwege de coronamaatregelen.

Hoe het met de vorm van Kipseerem is, valt op dit moment moeilijk te zeggen. De Keniaan kwam vanwege corona maar weinig in actie op wedstrijden. Hij was wel een van de lopers van het team dat Eliud Kipchoge in oktober 2019 hielp om als 1e mens ooit de marathon binnen de 2 uur af te leggen.

Bashir Abdi

Kipserem krijgt in Rotterdam concurrentie van onder anderen de Belgische topatleet Bashir Abdi (32), die tijdens de Spelen met hulp van Nageeye de bronzen medaille voor zich opeiste. Abdi wil een poging wagen de Europese besttijd op de marathon uit de boeken te lopen. Die staat sinds 2019 op naam van de Turk Kaan Kigen Özbilen, die in Valencia 2.04.16 liep.