Het normaal zo lieflijke en vredige paardensportwereldje is opgeschrikt door een waar schandaal: het Nederlandse paard Hermes wordt door de overkoepelende organisatie FEI gezien als een Duits paard en mag daardoor niet voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen in Tokio. Rotnieuws voor dressuuramazone Dinja van Liere, die nu slechts als reserve naar de Zomerspelen gaat. Maar ook een enorme klap voor Hermes-eigenaar Joop van Uytert. Sportnieuws.nl sprak met de uitbater van Hengstenstation Van Uytert te Heerewaarden.
Door: Marcel Roes
Wat ging er nou precies mis? Hoe kon de 9-jarige hengst zomaar van nationaliteit veranderen? Wereldpaardensportbond FEI (Fédération Equestre Internationale) geeft toe dat de fout bij de bond ligt. "De FEI heeft een reorganisatie gehad van de databases", legt Van Uytert uit. "Ze hebben mijn naam aan een Duitse nationaliteit gehangen. Dat komt omdat ik een paar paarden heb samen met een Duitse partner. Dat hebben ze toegepast op alle paspoorten van mijn paarden."
Maar bij Hermes had dat niet gemoeten! Kortom, Hermes wordt nu gezien als Duits paard. Daarom mag het paard niet met Dinja van Liere uitkomen voor Nederland.
Stomverbaasd
De hengstenhouder begrijpt helemaal niets van de houding van de bond. Zeker omdat de fout in 2018 is gemaakt door een stagiair van de FEI. In die 3 jaar heeft niemand gezien dat er (GER) van Duitsland in het paspoort stond. "De FEI zegt: jullie hebben jullie zaakjes niet op orde. Maar dat is dus niet door ons veroorzaakt. Er is iets aangepast, dat niet aangepast had mogen worden. Ik heb geen handtekening gezet voor de verandering van nationaliteit. En ze zetten de fout niet recht. Dat kan toch niet waar zijn? Maar het is wel zo!"
Toeslagenaffaire
Waarom passen ze het dan niet gewoon even aan? Dat komt omdat de deadline waarop het goed in het systeem had moeten staan, al in januari 2021 lag. Een halfjaar geleden dus. Regels zijn blijkbaar regels. De hele affaire verpest het humeur van Van Uytert grondig. "Ik vergelijk het met de toeslagenaffaire. Die mensen werden gestraft voor iets waar ze niets aan konden doen. Dat werd jaren later pas rechtgezet. Ik wil niet zeggen dat dit gelijke zaken zijn, maar dit is ook onrecht!", zegt hij strijdlustig. "Ik heb meerdere paarden op meerdere wedstrijden lopen en er is nog nooit iets van gezegd, op geen enkel evenement. Nergens."
Dinja van Liere op Hermes bij het NK dressuur 2021 (tekst gaat verder na de foto)
CAS
Met zijn advocaat en de Nederlandse paardenbond KNHS maakten ze de stap naar het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Via Zoom spraken ze met de Zwitserse juristen. En wat denk je, vonden die de fout van de FEI ook belachelijk? Nee, ze wezen het verzoek af. 'Rejected', meer wilde CAS er niet over zeggen.
"Het lijkt wel alsof mensen niet willen zien wat er is gebeurd", moppert Van Uytert. Hij heeft niet veel trek in energie spenderen aan nog meer juridisch gedoe. "Daar ben ik niet zo van. We zijn gewoon paardenmensen, we werken keihard voor ons vak, we houden van de paardensport."
Hermes
Maar wat heeft de pas 9-jarige Hermes allemaal in zijn mars? Is het echt zo'n groot gemis dat de viervoeter op stal blijft tijdens de Olympische Spelen? "Vergelijk het met een tiener die plots bij het Nederlands elftal komt. Het kan 2 kanten opgaan, maar als je echt talent hebt, dan kun je ook het verschil maken. En Hermes heeft talent, heel veel talent."
Piaffe
Kan-ie daar een voorbeeld van geven? Paardenkenners opgelet: de oefening 'piaffe' ken je vast wel. "Dat is een van de zwaarste oefeningen, veel paarden vinden dat heel moeilijk. Maar Hermes doet dat met 2 vingers in de neus. Hij krijgt er nu nog achten en negens voor, maar dat gaan zeker negen en tienen worden."
Sperma = geld
Met zijn paardenbedrijf verkoopt Van Uytert ook sperma van hengsten. De afwezigheid van Hermes in Tokio kan hem poen schelen. "Als een paard op de Olympische Spelen loopt en internationaal meer aanzien krijgt, dan zal de waarde van het sperma groeien. Maar daar wil ik helemaal niet aan denken, ik kijk naar het sportieve drama. Het is zo moeilijk om topsport te bedrijven met een paard, om met een trainer en ruiter op het hoogste niveau te komen. Je moet echt een team zijn en buiten de paardenwereld wordt soms niet begrepen hoe moeilijk dat is. Ongekend moeilijk."
Passie
Van Uytert is ronduit gefrustreerd door de gang van zaken, maar zijn passie voor paarden(sport) blijft. "Ja, passie hebben we nog altijd. Daarom gaan we op pad met de anderen, want anders had ik gezegd: we gaan helemaal niet meer."
God van de dieven
Hermes was trouwens in de Griekse mythologie de god van de dieven. Een toepasselijke naam dus gezien de situatie? Van Uytert kan eindelijk weer lachen: "Hermes is een aparte vogel, als jong paard al. In mijn optiek is hij geniaal en kan hij wat gekkig zijn."
Maar dat krijgen we niet op de Zomerspelen van 2021 te zien. De troost is dus dat de beste jaren van Hermes nog moeten komen.
Hermes in actie: Hengstenkeuring 2020 Den Bosch