Skiester Adriana Jelinkova komt na conflict met skibond uit voor Tsjechië: ‘Ze gaan niet voor me door het vuur’

22 juni 2022

Getty Images

Skiester Adriana Jelinkova komt vanwege een conflict met de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) niet meer uit voor Nederland. Ze gaat sporten onder de vlag van Tsjechië, waarin ze is geboren (in Brno).


Jelinkova was in februari 2022 in Beijing de 1e Nederlandse skiester op de Olympische Spelen sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952 in Oslo. Ze verliet China voortijdig na onzekerheid over een vals positieve coronatest, rugklachten en angstaanvallen.

"Er zijn in die weken veel dingen gebeurd die voor onnodig veel extra stress hebben gezorgd", zegt ze tegen De Telegraaf. "Maar ik wil hier geen ordinair moddergevecht van maken”.

Conflict
Sportkoepel NOC*NSF onderzocht het conflict. "De conclusie van het onderzoek was dat NOC*NSF onder deze omstandigheden een dergelijke financiële steun niet ziet als een investering in ambitie, maar in ongemak", aldus Jelinkova. 

"Het kwam erop neer dat zij de komende 4 jaar richting de Winterspelen in Italië niks meer voor mij kunnen betekenen, mede doordat de NSkiV aan NOC*NSF had laten weten mij niet meer voor te dragen voor ondersteuning. Dat was voor mij een schok."

Vuur
Jaren geleden benaderde de Tsjechische bond haar al om te polsen of ze een overstap wil overwegen. Nu is die tijd dus rijp. "Helaas hadden zij de budgetten voor volgend seizoen al verdeeld, dus dat wordt de komende tijd nog even spannend. Mijn Nederlandse sponsoren blijven me gelukkig trouw."

"Ondanks dat mijn carrière nu voorlopig is gered, blijft het pijnlijk als het land dat je het liefst vertegenwoordigt niet voor je door het vuur gaat."

Lees ook het interview van Sportnieuws: Jelínková wilde eigenlijk voor Oostenrijk skiën: ‘Ik ben nu trotse Nederlander, maar vind schaatsen niets aan’