JAAA! Waterpolosters gaan eindelijk weer naar Olympische Spelen

23 januari 2021

BAM! De Nederlandse waterpolosters gaan voor het eerst sinds 2008 weer naar de Olympische Spelen. In de halve finale van het OKT versloegen ze Griekenland: 7-4. Voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga was een plek in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi voldoende om naar Tokio te mogen.


Oranje werd in 2008 op verrassende wijze olympisch kampioen, onder toenmalig bondscoach Robin van Galen. In 2012 en 2016 was de waterpoloploeg er niet bij.

Boeiende strijd
In Triëst (Italië) waren 2 tickets te vergeven voor 4 toplanden: Nederland, Hongarije, Italië en Griekenland. "Op de Olympische Spelen komen is moeilijker dan er een medaille te winnen", sprak bondscoach Havenga vóór het toernooi. Maar zijn formatie flikte het op prachtige wijze.

Keepster Debby Willemsz was de grote heldin van de ploeg. Zij verrichtte een paar belangrijk reddingen om Griekenland van scoren af te houden. Maud Megens en Simone van de Kraats zorgden er in de laatste fase van de wedstrijd voor dat het olympisch ticket voor Nederland was.

Wie nog meer naar Tokio?
Naast Oranje hebben de Verenigde Staten, Spanje, Canada, Australië, Rusland, Zuid-Afrika, China en Japan zich al geplaatst voor Tokio. Daar komt Italië of Hongarije nog bij.