Niels Vink gaat na 'pittige periode' alleen voor goud op Paralympische Spelen: 'Ik miste hem enorm'
i

Rolstoeltennisser Niels Vink kende een moeilijke periode, samen met zijn trainer Hans-Jurgen Striek © Getty Images

Niels Vink gaat na 'pittige periode' alleen voor goud op Paralympische Spelen: 'Ik miste hem enorm'

Ad van Ham • 16:02, 30-08-2024 / Laatste Update: 16:08, 30-08-2024

Niels Vink is een van de smaakmakers van Nederland op de Paralympische Spelen. De Brabander gaat op het iconische gravel van Roland Garros voor een gouden medaille. En dat na een periode die voor vervelend nieuws heel moeilijk voor de rolstoeltennisser was.

De 21-jarige Vink vertelt in gesprek met Sportnieuws.nl wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd. "De eerste helft van dit jaar was niet mijn beste tijd. Ik ben blij dat ik helemaal fit ben en dat mijn team weer compleet is." Dat was namelijk vanwege nare omstandigheden een tijdlang niet het geval.

Tijdens Australian Open raakte Vink geblesseerd, maar daarna volgde een nog zwaardere tijd. "Tijdens mijn revalidatie kreeg mijn coach, Hans-Jurgen Striek, slecht gezondheidsnieuws te horen. Dat was een pittige periode."

Enorme opluchting

Opeens moest Vink zijn trainingen afwerken met andere coaches en speelde hij zijn toernooien zonder vertrouwenspersoon Striek. Dat had duidelijk invloed op de jonge Helmonder. Hij verloor op Roland Garros de halve finale. Gelukkig kwam er kort daarna goed nieuws wat betreft de gezondheid van Striek. Een enorme opluchting, ook voor Vink.

"Ik had al dagelijks contact met hem tijdens het toernooi maar miste hem enorm. Richting Wimbledon was HJ er weer regelmatig bij tijdens trainingen en tijdens dat toernooi zat Striek weer naast Vink op de baan. Hij en zijn Spaanse trainer gaven Vink weer het vertrouwen dat hij nodig had. En plots won de Brabander zijn vijfde grandslamtoernooi in het enkelspel.

Emoties bij Niels Vink na het winnen van Wimbledon © Getty Images

Motivatie van moeder

Vink, die toen hij één jaar oud was een bacteriële infectie in zijn bloed kreeg, werd in 2012 gegrepen door de Paralympische Spelen. In Londen werd hij dankzij zijn moeder, die ook mee was, gemotiveerd om ook mee te doen aan de Spelen. "Dit wil ik ook", zei Vink toen hij de para-atleten in actie zag. "Succes, maar dan zul je toch eerst moeten sporten", was het droge commentaar van zijn moeder.

Inmiddels is Vink een enorm succesvolle rolstoeltennisser. Op de vorige Spelen won hij brons in het enkelspel en greep hij samen met Sam Schröder goud in het dubbelspel. Daarna kwamen er in meer dan twee handen vol aan grandslamtitels bij. In Parijs is het vertrouwen bij Vink, met dank aan de teruggekeerde trainer Striek, weer groot. "Ik ga voor nietes minder dan twee keer goud. Ik ken mijn tegenstanders goed, ken de banen goed en er zullen heel veel supporters zijn. Ik heb er echt heel veel zin in."

Alles over Paralympische Spelen

Lees via onze online pagina over de Paralympische Spelen het laatste nieuws, bekijk hier het programma van de atleten van TeamNL en welke Nederlanders in Parijs deelnemen. Check ook hoeveel geld paralympiërs met het winnen van medailles kunnen verdienen, de stand van zaken in de medaillespiegel en waar je de Paralympische Spelen op tv kunt volgen.