Tafeltennisser Jean-Paul Montanus geniet van medaille na moeilijke periode: 'Wilde eigenlijk stoppen'
i

Jean-Paul Montanus pakte brons op de Paralympische Spelen © Getty Images

Tafeltennisser Jean-Paul Montanus geniet van medaille na moeilijke periode: 'Wilde eigenlijk stoppen'

Pim Huberts • 15:30, 08-09-2024 / Laatste Update: 16:41, 08-09-2024

Jean-Paul Montanus heeft zijn eerste paralympische medaille binnen. De 31-jarige tafeltennisser won brons in het enkelspel. Nadat hij zich terugtrok voor de Spelen van Tokio, besloot hij toch door te gaan met de sport. Sportnieuws.nl sprak met de trotse medaillewinnaar.

"Het was heel bijzonder dat mijn vader erbij was", vertelt de tafeltennisser aan de telefoon. Hij is net zijn koffers aan het inpakken, klaar om de sluitingsceremonie mee te maken en feest te vieren. "De laatste keer dat mijn vader erbij was, was tijdens de Spelen van Rio in 2016. Toen ik mijn kwartfinale won, voelde ik een enorme ontlading. En zeker omdat mijn familie erbij is. Dan wil je niet afgaan."

'Hebben ze schijt aan'

Montanus verloor in de halve finale van de nummer één van de wereld. Maar toen wist hij al dat de bronzen medaille verzekerd was. De kwartfinale tegen de Zweed Jonas Hansson was zijn belangrijkste wedstrijd. "Ik was enorm fanatiek die wedstrijd", vertelt Montanus verder. Zijn teamgenoten plaagde hem er zelfs mee.

"Als je op een gegeven moment echt gaat schreeuwen op fouten van je tegenstander, dat doe je niet echt in Nederland. In andere landen hebben ze daar weer schijt aan", lacht de voormalig Europees kampioen. Hij won met 3-1, al ging dat niet zonder slag of stoot.

Jean-Paul Montanus staat voor het eerst op het paralympische podium © Getty Images

Afgeleid door fotograaf

In de wedstrijd tegen de Zweed Hansson, die ging om winst van minimaal brons, werd Montanus behoorlijk afgeleid. "Ik ging er in de eerste game keihard af omdat ik alleen maar naar de fotograaf keek die rechtstreeks achter hem stond", vertelt hij geïrriteerd.

"Ze stond precies achter de serveerder. Precies in mijn zichtveld. Een beetje een raar begin, maar ik heb het gelukkig naast mij kunnen leggen." Uiteindelijk won hij met 3-1 en was zijn eerste paralympische medaille een feit.

Jean-Paul Montanus © Getty Images

Terugtrekken in Tokio

Eigenlijk had Montanus niet meer verwacht nu nog te tafeltennissen. De Olympische Spelen van Tokio zouden zijn laatste zijn. Toen de Spelen een jaar uitgesteld werden, laste hij een pauze voor zichzelf in. Hij belandde mentaal in een dal en twijfelde over wat het leven naast tafeltennis nog meer te bieden had. Toch ging hij door, richting de Spelen van Parijs.

"Ik ben echt ontzettend blij dat ik toch ben blijven tafeltennissen", vertelt Montanus trots. "Ik heb nu gemerkt dat het leven uit ups en downs bestaat, en vooral dat je omhoog kunt klimmen uit een moeilijke periode."

Op bezoek bij de koning

Hoewel koning Willem-Alexander niet zelf aanwezig was op de Paralympische Spelen, nodigt hij traditiegetrouw wel de medaillewinnaars uit. Zo ook Montanus. "Je moet naar de koning, blijkbaar", vertelt hij met een glimlach. "Dat kan je niet ontwijken, dus dat is wel bijzonder."

De tafeltenniscarrière van Montanus is nog niet ten einde. "Ik ga sowieso nog een jaar door, tot aan het EK in 2025", vertelt hij. "En daarna zie ik het wel verder. Ik wil me ook iets meer orienteren op een andere toekomst. Hier helpt de NOC*NSF ook mee. Tafeltennis heeft mij heel veel gebracht, over de wereld gereisd, ontwikkeling als persoon."

Sluitingsceremonie

De tafeltennisser heeft Parijs nog niet verlaten. Zondagavond is hij aanwezig bij de sluitingsceremonie. "En na afloop is er een huldiging met alle medaillewinnaars."

Alles over de Paralympische Spelen

Lees via onze online pagina over de Paralympische Spelen het laatste nieuws, bekijk hier het programma van de atleten van TeamNL en welke Nederlanders in Parijs deelnemen. Check ook hoeveel geld paralympiërs met het winnen van medailles kunnen verdienen, de stand van zaken in de medaillespiegel en waar je de Paralympische Spelen op tv kunt volgen.