Nieuwe regel in het schaatsen zorgt al meteen voor onduidelijkheid: 'Het is geneuzel in de marge'
i

Mark Tuitert (l) en Kjeld Nuis. © Getty Images

Nieuwe regel in het schaatsen zorgt al meteen voor onduidelijkheid: 'Het is geneuzel in de marge'

04:30, 20-11-2024

Het werd vorige maand aangekondigd als een maatregel om onsportief gedrag in het langebaan schaatsen te voorkomen, maar zorgde tot nu toe vooral voor onduidelijkheid: de gele kaart.

De KNSB stelde in oktober dat de gele kaart, net als in de nodige andere sporten, ook bij het schaatsen door de scheidsrechter kan worden uitgedeeld én consequenties heeft. En daar zat wat onduidelijkheid. Zo werd in de vorige aflevering van de schaatspodcast van de NOS nog beweerd dat het mogelijk was dat een schaatser voor een heel seizoen werd uitgesloten als hij een kaart kreeg.

Over de schreef

Berri de Jonge, internationaal scheidsrechter, hoorde dat aan en wil graag duidelijkheid scheppen. “De gele kaart is een extra sanctiemaatregel voor scheidsrechters om onsportief gedrag te kunnen voorkomen", legt hij uit bij de NOS. "En de gele kaart geef je aan een persoon die onbehoorlijk naar officials is en regels niet opvolgt."

"Het heeft eigenlijk alleen maar gevolgen voor de dag waarop je de kaart krijgt. Voor die dag wordt diegene uitgesloten van de wedstrijden. Als je bijvoorbeeld bij de massastart de halve finale door bent en vervolgens in de finale over de schreef gaat, dan worden de punten die je de hele dag hebt verdiend afgenomen."

“De gele kaart is vooral bedoeld om het onsportieve gedrag in te dammen. Om dat ook zichtbaar te maken. In het schaatsen is meestal een heel gemoedelijke sfeer en dat willen we graag zo houden. En dus willen we voor onsportief gedrag zichtbaar maken dat dat hier niet thuishoort."

“Dit is toch heel makkelijk samen te vatten”, reageert voormalig topschaatser Mark Tuitert op de uitleg. “Dit is toch gewoon ‘we gaan iemand diskwalificeren en daar hebben we nu een kaart bij?" Het is inderdaad nu dus zo dat een scheidsrechter een fysieke gele kaart de lucht in kan steken bij een diskwalificatie, terwijl er vroeger geen mogelijkheid was om het zichtbaar te maken richting de buitenwereld. "Ik vind het geneuzel in de marge."

Kjeld Nuis

Ook schaatser Marcel Bosker is niet onder de indruk. Wat hem betreft is schaatsen, op een enkele uitzondering na, over het algemeen hartstikke sportief: "Ik moet eerlijk zeggen, zoals Kjeld (Nuis, red.) toen in Collalbo met de scheidsrechter omging, dat hoort niet zo te zijn en dat is hem ook wel duidelijk geworden."

Bosker doelt op het incident na de diskwalificatie van de olympisch kampioen op het EK sprint van 2019. Nuis kwam in de binnenbocht met zijn schaats in de inrijbaan terecht en werd daarom uitgesloten wegens afsnijden. Hierop ontstak hij in woede waarna hij tevergeefs tamelijk verhit verhaal ging halen bij de scheidsrechter. "Maar verder heb ik nooit iets meegemaakt met scheidsrechters", aldus Bosker.