Ajax van de hemel naar de hel: uitgeschakeld na Moura-hattrick in de Johan Cruijff Arena

Martijn Baars • 01:00, 09-05-2019 / Laatste Update: 08:34, 05-01-2024

Ongelofelijk maar waar: in de laatste minuut van de blessuretijd is Ajax uitgeschakeld in de Champions League. Lucas Moura, de Braziliaan van Tottenham Hotspur, scoorde een hattrick en bezegelde daarmee het lot van de Amsterdammers. Einde sprookje... Het werd in de Johan Cruijff Arena 2-3.

Zaterdag 1 juni in het spiksplinternieuwe stadion van Atlético Madrid: Tottenham Hotspur-Liverpool!

Ajax speelde een fantastische eerste helft. Swingend lieten ze Tottenham alle hoeken van het veld zien. Waar het in Londen 1 goal opleverde, scoorde Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena er 2.

Vroege goal De Ligt

Na 5 minuten kopte Matthijs de Ligt al meteen de 1-0 binnen uit een corner, nadat Dusan Tadic zijn goede schot gered zag worden door Hugo Lloris. Het betekende niet zoveel voor de uitgangspositie van de Spurs, want die wisten dat ze sowieso 2 keer moesten scoren.

Ziyech zet Ajax op rozen

Dat werd anders in de 35e minuut. Tadic en Donny van de Beek drukten vol door en combineerden naar de rand van de 16-meter van Tottenham. De Serviër legde de bal klaar voor de linkervoet van Hakim Ziyech, die schitterend binnenkrulde voor de 2-0.

Na rust: compleet andere wedstrijd

Daarmee leek de klus al geklaard in Amsterdam, immers moesten de Engelsen nu 3 keer scoren om nog door te kunnen naar de Champions League-finale op 1 juni tegen Liverpool. Maar 2 van die 3 benodigde goals vielen al in het eerste kwartier na rust. Trainer Pochettino gooide met Llorente een extra aanvaller in de ploeg en ging vol op zoek naar doelpunten.

Snelle goals Moura

Lucas Moura bezorgde na een kleine 10 minuten de aansluitingstreffer. Uit een vrije trap van Ajax counterden de Spurs razendsnel richting Onana, die kansloos was bij een lage schuiver: 2-1.

Een paar minuten later stond het zelfs gelijk (2-2). Onana redde fantastisch op een inzet van dichtbij, maar blunderde vervolgens samen met Schöne, waardoor de bal voor de voeten van Moura viel. Die prikte 'm in het uiterste hoekje.

Ziyech op de paal, Vertonghen lat

Met nog een dik half uur op de klok werd het billenknijpen in Amsterdam. Beide ploegen raakten nog een keer het aluminium. Een kwartier voor tijd had Ziyech de beslissing op zijn schoen, maar raakte hij de paal. Vijf minuten voor tijd raakte Jan Vertonghen de lat boven Onana en werd de bal van de lijn gehaald.

En toen ging het toch mis... In de laatste seconde van de blessuretijd frommelde Lucas Moura zijn 3e goal van de avond achter Onana en was het sprookje over.