Voetballiefhebber Dosty (22) kijkt minstens 35 uur per week voetbal: 'Ik noem het een verslaving'
i

Getty Images/Dosty

Voetballiefhebber Dosty (22) kijkt minstens 35 uur per week voetbal: 'Ik noem het een verslaving'

Bart van der Wijst • 20:00, 30-09-2022 / Laatste Update: 17:02, 07-01-2024

De redacteuren van Sportnieuws.nl kijken veel voetbal. Héél veel voetbal. Maar zelfs zij kunnen niet tippen aan Dosty Amin (22). Dosty kijkt iedere week naar alle wedstrijden uit de top-5 competities in Europa, soms wel 12 uur op een dag. Sportnieuws.nl belde met hem om te vragen naar zijn hobby. "Noem het maar een verslaving", aldus Dosty.

Door: Bart van der Wijst

Voor Dosty, die zijn eigen voetbalpodcast heeft, kwam de interlandperiode als gelegen. Zo kon hij de wedstrijden die hij nog niet had gezien terugkijken. De teller staat dit seizoen naar eigen zeggen op ruim 340 duels die hij live, deels of in samenvatting heeft gezien.

Hi Dosty! De interlandbreak zit erop, welke wedstrijden staan er dit weekend bij jou op de planning?

"Mijn weekend begint vanavond (vrijdag) met Bayern München tegen Bayer Leverkusen, beide ploegen zijn in matige vorm. Zaterdag kijk ik naar The North London Derby (Arsenal-Tottenham red.) en Liverpool – Brighton. Dan is er nog Inter tegen AS Roma en ’s avonds het sterrenelftal van Paris Saint-Germain tegen Nice. Oftewel trainer Christophe Galtier tegen zijn oude ploeg. En zondag is nog de Manchester Derby (City-United red.), dus er staan weer genoeg leuke wedstrijden op het programma."

Mijn voetbalprogramma voor aankomend weekend. Wel behoorlijk fijne wedstrijden dit weekend. pic.twitter.com/1RmYSga5xF

— Dosty (@Dosty___) September 26, 2022

Jij zit dus weer het hele weekend voor de buis?

"Ja, al kijk ik veel liever voetbal op mijn laptop. Het kijkt prettiger op een klein scherm dicht bij mij in de buurt. Een ander voordeel is dat ik altijd op pauze kan drukken, terug kan spoelen en weer vooruit kan spoelen. Zo kan ik wanneer het spel stilligt bijvoorbeeld een actie van een speler terugkijken."

Wanneer is deze 'verslaving' ontstaan?

"Ik volgde voorheen alleen de Eredivisie, ook omdat ik fan ben van Ajax. Buitenlands voetbal keek ik zelden, alleen FC Barcelona en Real Madrid in de tijd van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Midden 2019 raakte ik door Voetbal International steeds meer geïnteresseerd in buitenlands voetbal. Maar nog niet zo extreem als nu.

In het seizoen 2020/21 heb ik nauwelijks iets gezien. Destijds zat ik in een zware depressie. Maar sinds vorig seizoen, toen het weer beter met me ging, heb ik de draad weer opgepakt en ben ik alle wedstrijden uit de top-5 competities gaan kijken. Dit jaar heb ik weer een extra stap gezet. Want voorheen keek ik samenvattingen van 3 minuten, nu zoek ik op het internet naar ruimere highlights van 20 minuten."

Mag ik vragen waar die depressie vandaan kwam?

"Ik ben best wel een denker. In mijn gedachten kwamen heel veel leuke dingen, maar ook veel vervelende dingen die ik dan niet van me af kan zetten. Corona hielp daar niet bij, daar bleef ik over piekeren en leidde tot een depressie. Daar heb ik heel lang last van gehad, maar inmiddels gaat het met behulp van een psychiater en medicijnen heel goed."

Helpt voetbal daarbij als uitlaatklep?

"Ja, zeker. Ik verzet mijn zinnen een beetje, het is positieve afleiding. Al doe ik het niet omdat ik mijn hoofd leeg wil maken, maar vooral omdat ik het leuk vind."

Hoe ziet een voetbaldag er precies uit voor jou?

"Mijn gemiddelde zaterdag begint rond 13.30 uur en dan ben ik daar denk ik wel een goede 12 uur mee bezig. Ook om dingen terug te kijken. Doordeweeks zijn er nog samenvattingen die ik graag kijk. Sommige mensen denken dat het een verplichting is, maar dat is het absoluut niet. Als ik iets niet wil kijken, dan kijk ik het niet. Maar ik doe het graag."

"Als ik alle samenvattingen wil zien, dan ben ik daar tot en met donderdag mee bezig. Dus net op tijd voordat de nieuwe speelrondes beginnen. Maar ik ben wel dagelijks bezig met voetbal en ben er minimaal zo'n 4 uur aan kwijt."

Waar kijk je specifiek naar bij het terugkijken van zo'n wedstrijd?

"Ik let dan vooral op bepaalde spelers die in de media worden genoemd als uitblinker. Die scan of analyseer ik dan. Vaak noteer ik op een notitieblokje tijden van acties van spelers die ik verder wil analyseren. Daarmee hoop ik nóg meer van het spelletje te begrijpen. Echt een programma ervoor heb ik (nog) niet. Vaak maak ik een screenshot en bewerk ik het plaatje via Paint of Pixlr."

Wat is het doel van al die wedstrijden kijken?

"Ten eerste doe ik het voor mijn plezier, ik krijg er energie van. Ik vind het gewoon leuk om alles over het spelletje te weten. Over spelers, over bepaalde tactieken. Ten tweede wil ik er ook graag iets mee doen, ik hoop dan ook sportjournalist te worden bij bijvoorbeeld Viaplay of Ziggo Sport. Want ik denk dat mijn voetbalverstand een toevoeging is daar, omdat ik dan naast de presentatie ook met analisten mee kan praten. En voor mijn gevoel ontbreekt dat nu soms nog."

Dan weet je dus wat je te doen staat!

"Ja! Als je doelen hebt in je leven dan wil je daar alles voor doen, dus dat doe ik ook zeker. Als je het dan uiteindelijk haalt dan geeft dat het mooiste gevoel wat er is."

Dosty heeft ook zijn eigen voetbalpodcast: Dosty Knows It All. Daarin bespreekt hij wekelijks welke spelers uitblonken op de Europese velden. Ook komt er geregeld een gast langs in de show, zoals Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) en Willem Haak (Lo Stadio).

Dosty's verwachtingen van dit jaar

Kampioenen in top-5 van Europa

Engeland: Manchester City

Spanje: Real Madrid

Duitsland: Bayern München

Italië: Napoli

Frankrijk: Paris Saint-Germain