'HattRicky van Goalswinkel' held van de dag bij Vitesse-Heerenveen

Martijn Baars • 22:19, 08-04-2017 / Laatste Update: 02:46, 08-01-2024

'HattRicky' van Wolfswinkel heeft 'zijn' Vitesse een grote dienst bewezen tegen sc Heerenveen. Met een hattrick was hij van onschatbare waarde in de 4-2 zege van de Arnhemmers. Met zijn 3 goals gaat 'Van Goalswinkel' ook Reza Ghoochannejhad, die bij Heerenveen onzichtbaar was, voorbij op de topscorersranglijst.

Binnen 13 minuten 2 goals

Een agressief startend Vitesse maakte binnen een kwartier al korte metten met Heerenveen. Eerst opende Navarone Foor met een schuiver al na 4 minuten de score (1-0). Nog geen 10 minuten later maakte Ricky van Wolfswinkel met zijn 16e van het seizoen de 2-0. Hij kopte een corner via de onderkant van de lat over de lijn.

Vitesse verzuimt, Heerenveen komt terug

Toch verzuimden de Arnhemmers om de definitieve doodslag te geven. Heerenveen kreeg na de stormloop een beetje van het zelfvertrouwen terug en beloonde dat een kwartier voor rust met de aansluitingstreffer. Luciano Slagveer rondde via de voet van Vitesse-doelman Eloy Room af: 2-1.

Slordig Vitesse na rust

Een kwartier na rust had Slagveer de kans om ook de gelijkmaker op zijn naam te zetten. De aanvaller van Heerenveen ging 1-op-1 met Room, maar zag de keeper als winnaar uit die strijd komen. Het gaf wel het spelbeeld in de tweede helft aan. Zo goed was Vitesse in de eerste helft, na rust verviel de club van trainer Henk Fraser in slordigheden en balverlies.

Van Wolfswinkel met de beslissing

Heerenveen maakte daar niet genoeg gebruik van. Sterker nog, in de 70e minuut besliste Van Wolfswinkel de wedstrijd. Hij stond op de goede plek om een heerlijke voorzet van Alexander Büttner binnen te werken: 3-1. Het was ook meteen zijn 17e van het seizoen. Net zoveel als collega-spits Reza Ghoochannejhad bij Heerenveen, die onzichtbaar was.

Hattrick en publiekswissel

Nog geen 5 minuten na de 3-1 maakte Van Wolfswinkel zijn hattrick. Nu was hij alert op een bal van de rechterkant. Milot Rashica vond de vrijstaande 'Hattricky' en die zorgde met een hard schot voor de 4-1. Vervolgens kreeg hij in de slotfase de verdiende publiekswissel, maar zorgde Heerenveen voor het slotakkoord. Sam Larsson vuurde van een meter of 30 heerlijk raak: 4-2!

Eerste wissel al vroeg

Halverwege de eerste helft wisselde Heerenveen-trainer Jurgen Streppel al voor het eerst. Stefano Marzo, die al een gele kaart had, werd naar de kant gehaald. Of dat tactisch was of dat de Belg geblesseerd was, is niet duidelijk.