KNVB doet nog vaag over mogelijke bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax

14 februari 2020

Pim Ras Fotografie

De KNVB wil niet vooruitlopen op de gevolgen van een mogelijke bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord in De Kuip. Om veiligheidsredenen zijn supporters van de uitspelende club al jarenlang niet welkom bij de Klassieker. Ajax en Feyenoord bereikten deze week allebei de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker en zouden elkaar op zondag 19 april kunnen treffen in De Kuip.


"De finale staat altijd in het teken van toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal", meldt de KNVB in een verklaring. ,"Ajax - Feyenoord is een van de 4 mogelijke finales. We moeten met alle scenario’s rekening houden, maar gaan nu niet publiekelijk vooruitlopen op 1 mogelijkheid. Vooral niet gezien de onvoorspelbaarheid soms in het bekertoernooi. Dus laten we vooral eerst genieten van de halve finales."

Ajax neemt het op 4 maart op tegen FC Utrecht, Feyenoord ontvangt een dag later NAC.

Afwachten
Bij een bekerfinale mogen beide finalisten evenveel supporters meenemen naar De Kuip, vaak zo’n 18.000. Het is de vraag of de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Amsterdamse fans in zijn stad wil hebben. Een woordvoerster van de burgemeester laat weten niet op de zaken vooruit te willen lopen. "We wachten de halve finales af."

Finale over 2 wedstrijden
In 2010 troffen Ajax en Feyenoord elkaar voor het laatst in de bekerfinale. De KNVB besloot toen om er vanwege de dreiging van supportersrellen 2 wedstrijden van te maken. Ajax won voor eigen publiek met 2-0 en de return in Rotterdam met 4-1. Heinrich Welling, competitieplanner bij de KNVB die ook altijd de loting voor het bekertoernooi leidt, zei onlangs dat de bond niet weer een finale over 2 duels wil. "Toen was de druk zó groot. Ik ga nu van 1 wedstrijd uit", aldus Welling.