NAC promoveert ten koste van NEC naar de Eredivisie

admin • 20:19, 28-05-2017 / Laatste Update: 02:21, 05-01-2024

NAC Breda is erin geslaagd om NEC te verslaan in de play-offs. Hierdoor keren ze na 2 seizoenen in de Jupiler League weer terug op het hoogste niveau in Nederland. In een spektakelstuk tegen de Eredivisionist uit Nijmegen werd, mede door inzet van de videoscheidsrechter, overtuigend met 1-4 gewonnen.

De eerste kans van de wedstrijd was gelijk voor NAC. Na 30 seconden schoot Korte op de keeper. Het 1e waarschuwingsschot van de bezoekers die in de 1e wedstrijd in Breda met 1-0 wonnen.

Videoscheids komt NAC goed uit

In de 5e minuut gebeurde er iets opvallends. Bij een aanval van NAC werd de rechtsbuiten vastgehouden door de linksback van NEC. In eerste instantie wilde scheidsrechter Kevin Blom niets weten van een strafschop. Maar 1 minuut later kwam hij terug op zijn beslissing nadat hij de videoscheidsrechter raadpleegde. Blom gaf toch de penalty en Dessers benutte hem voor NAC.

De pingel, gegeven na het raadplegen van video-beelden. #necnac https://t.co/WDXIUa9rFm pic.twitter.com/JRO2N9xbqh

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 28, 2017

Omdat NAC nu virtueel met 0-2 voor stond en een uitdoelpunt had gemaakt, zocht NEC vol de aanval en dit leidde tot een aantal kansen voor de thuisploeg. Met volle steun van het thuispubliek ging NEC op zoek naar een gelijkmaker, maar het ontbrak aan de eindpass.

Videoscheids weer belangrijk

In de 30ste minuut kwam NEC-spits Awoniyi door de verdediging van de uitploeg heen, maar werd hij gevloerd. Een zelfde situatie als een paar minuten geleden bij NAC. Ook nu liet Blom doorspelen, maar ging hij een minuutje na het incident even een kijkje nemen bij de videoref. En ook nu gaf hij een penalty: terecht! Breinburg schoot deze raak voor NEC. Op deze manier had de videoscheidsrechter een grote impact deze middag.

Kansen NEC

Door deze beslissing van de videoscheidsrechter was NEC weer helemaal terug in de wedstrijd en bleven ze de aanval zoeken. Dit leidde tot een aantal kleine kansen. De wedstrijd was in ieder geval helemaal open en de bal vloog van de ene kant, naar de andere kant van het veld. In de 41ste minuut had Kadioglu de beste kans, maar hij schoot recht op de NAC-keeper af.

Aan het begin van de 2de helft ging NAC weer vol in de aanval. En dit leidde in de 50ste minuut tot een goal van Dessers. Hierdoor kwam de uitploeg weer met 1-2 voor en werd het heel moeilijk voor NEC om deze achterstand nog goed te maken. Ze moesten toen namelijk nog 3 doelpunten maken.

Rayhi krijgt rood, weer videorefferee

De hoop bij NEC leek helemaal weg te vloeien toen Rayhi direct rood kreeg door wéér het inzetten van de videoscheidsrechter. In eerste instantie gaf Blom geel. Maar na het bekijken van de beelden werd de beslissing verzwaard met direct rood. NEC moest met 10 man verder.

Mohamed Rayhi maakt de lastige missie van N.E.C. nog iets moeilijker. #necnac #rood https://t.co/WDXIUa9rFm pic.twitter.com/CBkj7Bs3Pm

Hierna werd het éénrichtingsverkeer. NEC kwam bijna niet meer op de helft van de bezoekers. Ze liepen constant achter de feiten aan. Ze leken de hoop al een beetje te hebben opgegeven. In de 70ste minuut kwam de doodsteek voor NEC toen Korte ook nog eens de 1-3 maakte. De terugkeer naar de Eredivisie werd hierdoor een feit.

Hattrick Dessers

De thuisploeg leek nog flink op de broek te krijgen toen in de 74ste minuut Dessers een hattrick en de 1-4 voor NAC maakte. Een lange lijdensweg voor NEC was een feit. De vraag was: hoe veel kan de ploeg uit Breda er nog bij maken?

GOAL: En daar is nummer drie voor Cyriel Dessers. De spits van NAC Breda maakt er uit de rebound 1-4 van. #necnac

Nadat NAC zeker wist dat ze gingen promoveren, werd de wedstrijd rustig uitgevoetbald. NEC kreeg hier en daar nog de mogelijkheid om de eer te redden, maar slaagde hier niet in. In Breda kan hierdoor het feest losbarsten.

1-4!!! #NACpraat #necNAC pic.twitter.com/kdmZ0DSsku