Nederland is 11e plek op coëfficiëntenlijst voorlopig weer kwijt aan Oostenrijk

9 november 2018

Pro Shots

Door het gelijke spel van Ajax (1-1) bij Benfica en de 2-1 nederlaag van PSV bij Tottenham Hotspur, is Nederland plek 11 op de UEFA coëfficiëntenlijst voorlopig weer kwijt. Oostenrijk heeft 'ons' weer ingehaald.


De 2 Oostenrijkse ploegen in de Europa League, Rapid Wien en Red Bull Salzburg, pakten donderdag 3 punten voor die lijst. Nederland moet het met een 1 puntje doen. Rapid Wien speelde met 0-0 gelijk tegen Villarreal (+1). Salzburg won met maar liefst 5-2 bij Rosenborg (+2).

+0,6 punt Oostenrijk
De resultaten betekenen dat Oostenrijk deze speelronde 0,6 punt in totaal bij mag schrijven. Het totale aantal punten moet namelijk, net als bij Nederland, gedeeld worden door de 5 Europees spelende ploegen. Nederland krijgt er dus maar 0,2 punt bij. De achterstand op Oostenrijk is wel maar miniem: 0,017 punt.

Bonuspunten
Het is voor Nederland hopen dat Ajax zijn plicht doet en de achtste finales van de Champions League haalt. Dat zou meteen al een bonus opleveren van 5 punten en dan mag Nederland dus 1 heel punt bijschrijven in 1 klap. Mochten PSV, Rapid Wien en Salzburg nog doorgaan in de Europa League, dan krijgen ze pas vanaf de kwartfinale bonuspunten.

Hoe zat het ook alweer?
De nummer 11 van de ranglijst aan het einde van dit seizoen mag de landskampioen van het seizoen 2019/2020 weer rechtstreeks naar de Champions League sturen. Tenminste, als de Champions League-winnaar van dat seizoen zich óók via de eigen competitie plaatst.