'Onverslaanbaar' Ajax pakt uit tegen Heerenveen en houdt druk op Feyenoord

Proshots

admin • 20:35, 16-04-2017 / Laatste Update: 16:28, 12-12-2023

Ajax heeft geen punten gemorst in de achtervolging op Feyenoord om het landskampioenschap. In de eigen Amsterdam Arena werd er vrij eenvoudig gewonnen van sc Heerenveen (5-1).

De Amsterdammers kwamen in een volle Arena (die deels was gevuld met ex-spelers als Jari Litmanen, Sjaak Swart en Brutil Hosé vanwege de jaarlijkse reünie) wel verrassend vroeg op achterstand na een doelpunt van Reza Ghoochannejhad na acht minuten. De Iraanse spits ontsnapte aan de buitenspelval na een knap steekpassje van Sam Larsson na een snelle counter van Heerenveen. Reza wist vervolgens koeltjes binnen te schuiven. Het betekende alweer zijn 18de treffer van het seizoen.

Gelijkmaker

Maar Ajax liet zien wel tegen stootje te kunnen. Ondanks het slordige spel waren ze baas in eigen huis en was het wachten op de gelijkmaker. Deze kwam er ook. Na 23 minuten spelen was het Nick Viergever die met zijn buik kon binnen tikken na een corner. De verdediger stond helemaal vrij bij de tweede paal.

Uitblinker De Ligt

Vlak daarna verdubbelde de uitstekend spelende Matthijs de Ligt de score voor Ajax. Het 17-jarige talent stoomde op vanuit de verdediging en gaf de bal mee aan spits Kasper Dolberg, die Bertrand Traoré op de bank hield. De Ligt liep vervolgens slim door, werd door Dolberg op maat bediend en schoot slim binnen.

Veilig voor rust

Ajax, dat donderdag in Gelsenkirchen een 2-0 voorsprong moet verdedigen tegen Schalke voor een plekje in de halve finale van de Europa League, wist zelfs nog voor rust de 3-1 te maken. Davy Klaassen stond bij de tweede paal precies op de juiste plaats om een afgeslagen schot om te zetten in een doelpunt.

Ajax heerst weer

Na de thee ging Ajax vrolijk verder met het overklassen van de tegenstander. Heerenveen kwam nauwelijks in het aanvallende spelbeeld voor en werd gedwongen te verdedigen. Toch wisten Klaassen, Ziyech en Viergever niet het net te vinden.

Dolberg prikt penalty binnen

De 4-1 kwam desalniettemin wel op het bord. Dolberg werd in het strafschopgebied knullig onderuit gehaald door Morten Thorsby, die net was ingevallen bij Heerenveen. Dolberg ging vervolgens zelf achter de bal staan en schoot zijn strafschop koeltjes en overtuigend binnen.

Debutant

Voor Ajax was dit het teken om het gas een beetje terug te nemen. De zege leek veilig en wel in de tas te zitten en kon volwassen worden uitgespeeld. Peter Bosz gebruikte dit om de 19-jarige rechtsback Deyovaisio Zeefuik te laten debuteren. Het jongere broertje van Género speelde al 25 keer mee in de Jupiler League. Het aantal debutanten op de teller van Bosz komt hiermee op negen.

Neres pikt z'n goaltje mee

Zeven minuten voor tijd tekende David Neres voor de eindstand. De Braziliaanse aanvaller viel niet heel erg op tijdens dit duel, maar pikte wel weer zijn doelpuntje mee. Hij omspeelde Mulder en schoof koeltjes binnen.