Van Basten denkt te weten waarom Michels niet voor Cruijff koos als bondscoach

29 mei 2020

BSR Agency

Marco van Basten vermoedt dat hij weet waarom Rinus Michels na het EK van 1988 niet Johan Cruijff, maar Leo Beenhakker bondscoach van het Nederlands elftal heeft gemaakt. "Het enige vermoeden wat ik heb, is dat Michels bang was dat zijn Europese titel van 1988 minder belangrijk zou zijn als Cruijff 2 jaar later wereldkampioen was geworden”, zegt hij in een video op de website van de KNVB.


"Dat idee heb ik”, vervolgt Van Basten. "Misschien is het wel zo simpel en kinderachtig hoe dit soort dingen worden beslist. Ik kan er geen andere verklaring voor vinden.”

'We gunden het elkaar niet'
Europees kampioen Nederland stelde teleur op het WK van 1990 en werd in de 8e finales uitgeschakeld door Duitsland (1-2). "We gunden het elkaar gewoon niet. Er was gedoe met Michels, met De Telegraaf en het AD. De begeleiding was niet goed. Alles wat verkeerd kon gaan, ging verkeerd. We hadden een beter team dan in 88, maar het werd heel vervelend”, aldus Van Basten, die destijds net als Rijkaard en Gullit graag Cruijff als bondscoach had gezien.