Zo gaan Ajax, AZ, Feyenoord en PSV nog door naar de volgende ronde in Europa

8 november 2019

Soccrates Images
Nick Viergever PSV

Met wisselend succes sloten de 4 Nederlandse clubs in Europa deze week de 4e speelronde in de Europese groepsfasen af. Voor Ajax, AZ, Feyenoord en PSV is nog genoeg perspectief om de volgende ronde van óf de Champions League óf de Europa League te halen. Maar wat moeten de clubs daar nog voor doen de laatste 2 duels? Een overzicht.


Ajax
Ajax stond op bezoek bij Chelsea met 4-1 voor, maar ging naar huis met een 4-4 gelijkspel. Dat kwam vooral door de rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman. Door dat resultaat kan het in principe nog alle kanten op in Groep H van de Champions League. 3 ploegen met 7 punten en er gaan er uiteindelijk maar 2 door naar de knock-outfase. Ajax staat er goed voor.

Stand
1. Ajax 4-7 (+5)
2. Chelsea 4-7 (+1)
3. Valencia 4-7 (+1)
4. Lille 4-1 (-7)

Resterende wedstrijden
27-11: Lille-Ajax en Valencia-Chelsea
10-12: Ajax-Valencia en Chelsea-Lille

Doorgaan in de Champions League:
Omdat Ajax een goed onderling resultaat heeft tegen zowel Valencia als Lille (beide duels met 3-0 gewonnen), kan het bijna niet meer mis voor Ajax. De thuiswedstrijd tegen Valencia is eigenlijk cruciaal, ongeacht het resultaat bij Lille. Als Ajax thuis wint van Valencia, is het door in de Champions League. Een gelijkspel is zelfs al genoeg als Ajax eerst ook nog eens wint bij Lille.

Doorgaan in de Europa League:
Als Ajax gelijkspeelt tegen Lille en verliest van Valencia, dan is de Europa League het toernooi waar de Amsterdammers verder moeten gaan. Valencia en Chelsea (op basis van onderling resultaat) gaan dan door naar in de Champions League. Ervan uitgaande dat Chelsea de laatste wedstrijd thuis niet van Lille verliest.

Uitgeschakeld:
Het kan maar op 1 manier helemaal mis gaan voor Ajax in Europa. Dan moet het met méér dan 3 goals verschil van Lille verliezen en met meer dan 3 goals verschil verliezen van Valencia. En dan moet Lille de laatste wedstrijd bij Chelsea ook nog eens winnen. Een scenario dat ondenkbaar is dus.

AZ
AZ is lekker bezig in Groep L van de Europa League. De Alkmaarse ploeg kan de volgende ronde eigenlijk al niet meer mislopen. Na de dikke 6-0 en 5-0 zeges op FC Astana mag de UEFA AZ alvast met potlood op een papiertje voor in de kokers schrijven.
Stand
1. Manchester United 4-10 (+5)
2. AZ 4-8 (+11)
3. Partizan Belgrado 4-4 (-3)
4. FC Astana 4-0 (-13)

Resterende wedstrijden
28-11: AZ - Partizan en FC Astana - Manchester United
12-12: Manchester United - AZ en Partizan - Astana

Doorgaan in de Europa League:
Heel simpel: thuis gelijkspelen in de eerstvolgende wedstrijd tegen Partizan, is al genoeg voor kwalificatie voor de knock-outfase. Wil het voor plek 1 gaan en dus ManUtd van de koppositie afgooien, dan moet het winnen van Partizan en minimaal gelijkspelen op Old Trafford. En hopen dat United verliest of gelijkspeelt bij Astana.

Uitschakeling:
Alleen als AZ verliest van Partizan én verliest bij United, kan het nog uitgeschakeld worden. Dan moet Partizan zowel bij AZ winnen, als thuis van het al uitgeschakelde Astana.

Feyenoord
Feyenoord had het voor donderdagavond allemaal nog in eigen hand, maar schoot met 1 punt thuis tegen Young Boys eigenlijk niks op. De ploeg van trainer Dick Advocaat kán nog door, maar moet daarvoor wel aan de bak.

Stand
1. Young Boys 4-7 (+2)
2. Rangers 4-7 (+2)
3. Feyenoord 4-4 (-1)
4. FC Porto 4-4 (-3)

Resterende wedstrijden
28-11: Feyenoord - Rangers en Young Boys - FC Porto
12-12: FC Porto - Feyenoord en Rangers - Young Boys

Doorgaan in de Europa League:
Feyenoord moet 1 wedstrijd méér winnen dan de Rangers om nog door te gaan. Gelukkig voor de Rotterdammers komt de Schotse ploeg eind november op bezoek in de Kuip. De eerste wedstrijd werd met 1-0 verloren, dus zal dat resultaat verbeterd moeten worden. Als dat lukt, gaat Feyenoord op basis van onderling resultaat over Rangers heen. Dan moet de ploeg wel zorgen dat de laatste wedstrijd, uit bij Porto, beter wordt afgesloten dan dat Rangers thuis doet tegen Young Boys. FC Porto kan Feyenoord ook nog voorbij, maar dan moet het bij Young Boys winnen (dat nog niet geplaatst is) én winnen van Feyenoord en hopen dat Rangers verliest bij Feyenoord. Veel scenario's dus nog mogelijk, maar Feyenoord moet eigenlijk minimaal 4 punten halen om nog door te kunnen.

Uitgeschakeld:
Als Feyenoord verliest van Rangers is het al klaar met Europees voetbal. Als het wint van Rangers hangt het allemaal van de laatste duels af of het lukt.

PSV
PSV begon uitstekend aan de groepsfase, maar kreeg donderdag een klap te verwerken toen het met 4-1 verloor bij LASK Linz. PSV kán nog door, maar dan moet het nog minimaal een wedstrijd winnen. Gelukkig komt nummer laatst Rosenborg nog op bezoek in Eindhoven.

Stand
1. Sporting Lissabon 4-9 (+3)
2. LASK Linz 4-7 (+3)
3. PSV 4-7 (+1)
4. Rosenborg 4-0 (-7)

Resterende wedstrijden
28-11: Sporting Lissabon - PSV en Rosenborg - LASK Linz
12-12: PSV - Rosenborg en LASK Linz - Sporting Lissabon

Doorgaan in de Europa League:
Als PSV op gelijke hoogte komt met Sporting, is het door naar de volgende ronde. Dus moet er eind november metéén gewonnen worden bij Sporting, de achterstand is immers al 2 punten. Wint PSV niet in Portugal, dan heeft het plaatsing niet meer in eigen hand. Zeker niet als LASK 'gewoon' wint bij het uitgeschakelde Rosenborg.

Uitgeschakeld:
Op onderling resultaat verliest PSV het van Linz, dus als de Oostenrijkers nog evenveel punten halen als PSV, gaan zij door en is PSV uitgeschakeld. PSV mag dus eigenlijk niet meer verliezen in de resterende wedstrijden, anders is het klaar.