Overzichtje van de opmerkelijkste bekeramateurs

4 maart 2016

Oh VVSB wat ben je mooi. Niks zo lekker als slechte ploegen in het bekertoernooi die giganten uitschakelen. Of het nu in de vaderlandse KNVB-beker is of in de beker van Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk of Duitsland. Slechte ploegen winnen in de beker overal van grootmachten. Een overzichtje!

Nederland
Ja waar moeten we beginnen. Nederland is een voetballand waar het bekervoetbal vaak niet op de eerste plaats staat. Hoe kan VVSB anders de halve finale bereiken zou je denken? Toch is het niet de eerste keer dat een amateurploeg de halve finale bereikt.

IJsselmeervogels was in 1975 de eerste. De ploeg uit Spakenburg werd dat jaar uitgeroepen tot sportploeg van het jaar in Nederland en dat was niet voor niets. De prestaties in het bekertoernooi waren daarvoor de oorzaak. In de eerste rondes werden Limburgia en SC Amersfoort verslagen voordat de eerste grootmacht aan de beurt was. FC Groningen, op dat moment koploper in de eerste divisie, werd thuis met 2-1 verslagen.

IJsselmeervogels kwam tegen AZ met de grote namen Kees Kist en Hugo Hovenkamp op een 0-2 voorsprong, maar zag de Alkmaarders terugkomen tot 2-2. Uiteindelijk wist keeper Jos de Freyter IJsselmeervogels naar de halve finale te loodsen door geweldig te keepen in de penaltyreeks. In de halve finale bleek FC Twente met 6-0 te sterk.

Andere ploegen die ver zijn gekomen in de beker zijn FC Lienden, GVVV, Quick Boys, JVC Cuijk en ADO'20, maar zij haalden allemaal nooit de halve finale. VVSB uiteraard wel!

Jong Ajax
Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg lieten bij Jong Ajax al zien over enorme talenten te beschikken. In het seizoen 2001/2002 kwam het belofte-elftal van de Amsterdammers tot de halve finale van de beker, iets dat daarvoor en daarna nooit meer door een beloftenploeg werd geëvenaard.

Onder meer Haarlem, De Graafschap, FC Twente en Telstar werden verslagen door het jonge team. In de halve finale stond FC Utrecht op het programma en de Amsterdammers kwamen heel dichtbij. Het werd 2-2, maar in de penaltyserie gingen de Amsterdammers onderuit. Anders hadden ze in de finale tegen het echte Ajax moeten spelen. Dat was wat geweest.

Benieuwd naar wat namen van Jong Ajax destijds? Naast Maarten Stekelenburg en Wesley Sneijder speelden onder meer Steven Pienaar, Nando Rafael, Jason Culina, Stefano Seedorf, Kwame Quansah, Cedric van der Gun, Pius Ikedia, John Heitinga en Richard Knopper voor Jong Ajax.

Frankrijk
Een nog mooier sprookje dan die van VVSB is die van het Franse US Quevilly. De Franse derdeklasser(!) bereikte in het seizoen 2011/2012 de finale van de Coupe de France en het jaar daarvoor was de halve finale nog het Waterloo van de ploeg. Ook wisten de Kanaries, ze spelen in het knalgeel, de beker al eens te winnen, maar dat was in 1927.

Quivilly versloeg in 2012 onder meer Olympique Marseille in de kwartfinale (3-2) en Stade Rennes in de halve finale(2-1). In de finale in het Stade de France had de ploeg meer supporters achter zich dan de tegenstander Olympique Lyon. In Frankrijk hield iedereen even van Quivilly, maar waarschijnlijk waren de spelers toch onder de indruk van de 81.000 man op de tribune. Toch net even iets anders dan de 2.500 die in het eigen stadion kunnen. Er werd met 1-0 verloren.

Duitsland
Ook in Duitsland komen belofteploegen wel eens ver. Heel ver zelfs. Drie keer slaagde een belofteteam er in om de finale te bereiken van de DFB-Pokal. Herta BSC 2 deed het in 1993, Energie Cottbus 2 in 1997 en Union Berlin 2 in 2001.

Van hen was Herta het dichtstbij de overwinning. De Berlijners verloren in de verlening met 1-0 van Bayer Leverkusen. Niet slecht voor een belofteploegje. Union Berlin 2 mocht in het seizoen 2001/2002 zelf Europa in. Dan doe je wel iets goed, want dat kon het eerste team niet zeggen.

België
In België werd de strijd om de beker kort gesponsord door Croky, wellicht is dat voor het stimuleren van krakers. Grote sensaties zijn er zelden de zuiderburen. De campagne van Lommel in het seizoen 2000/2001 is een uitzondering. Als tweedeklasser drong de inmiddels opgeheven club door tot de finale, waarin Westerlo zegevierde met 1-0.


De coach van Lommel kennen we in Nederland wel. Niemand minder dan Harm van Veldhoven was coach van de tweedeklasser. Er speelde ook een Nederlander in de basis bij Lommel: spits Twan Scheepers.

Spanje
Maar weinig clubs zullen met een goed gevoel naar Madrid reizen voor een treffen met landskampioen Real Madrid. De spelers van derdeklasser Alcoyano denken daar duidelijk anders over. Nadat bekend wordt dat de nietige club in de volgende ronde van de Spaanse beker op het sterrenensemble uit Madrid stuit, gaan de spelers compleet uit hun dak.

Het naderende schoolreisje naar de Spaanse hoofdstad levert prachtige vreugdetaferelen op in de kleedkamer van Alcoyano. Een kampioenschap is er niets bij. Verloren werd er wel. Maar Real verloor hetzelfde jaar wel van Alcorcon, een ploeg uit de derde divisie.