De voorbereiding op het EK is nu echt gestart. Nog een dag of 10 en dan speelt het Nederlands elftal weer op een eindtoernooi. Van oranjekoorts is amper sprake en de oorzaak is snel gevonden: het is een rotzooitje en er gaat van alles mis. Kunnen we na 8 keer stoppen met zuchten en kreunen om alle flaters en gekkigheid?
1. Bekendmaking selectie
Het begon al met de presentatie van de definitieve selectie. Diverse oud-internationals waren op een plek ergens in Nederland gedropt, vaak op een flink stukje rijden, om een linie spelers te 'unlocken'. The New Wave die weer een filmpje opleverde, was helaas een golf van kritiek. En de spelerslijst was zelfs al bekend voordat de middenvelders en aanvallers waren aangekondigd.
2. Niet bellen
Er ging nog meer mis met het samenstellen van de definitieve selectie. Anwar El Ghazi ontving een simpel appje, toevallig terwijl er een draaiende tv-camera op hem was gericht en Jeremiah St. Juste kreeg het slechte nieuws niet te horen van Frank de Boer zelf, maar van een journalist die wel een belletje pleegde.
Het thuislaten van Ryan Babel staat misschien symbool voor de keuzes van de bondscoach. Babel werd altijd opgeroepen en kreeg zelfs regelmatig speeltijd, maar op het moment dat het er écht om ging, was hij niet meer nodig. Kun je dat wel maken? Kenneth Perez plaatste enkele vraagtekens. Wat het vooral zegt, is dit: zit De Boer inmiddels in een positie dat hij het nog wel goed kán doen?
3. Weghorst
Omgekeerd is er natuurlijk het voorbeeld Wout(er) Weghorst, die puur en alleen bij de selectie lijkt te zitten omdat het aantal spelers werd uitgebreid naar 26. Weghorst stond tegen Schotland direct in de basis. De Boer wilde hem wel eens van dichtbij aan het werk zien en koppelen aan Memphis Depay. De naam van Weghorst klopte tenminste in de opstelling.
4. Verkeerde opstelling
Ook de naam van keeper Maarten Stekelenburg dook op. Hij stond in de basis en toen ineens niet meer. Totaal niet de schuld van De Boer of de technische staf, maar er ging wel weer iets mis. Zoals er zo veel misgaat. Zucht. Kreun... Misschien had het mediateam in de verkeerde kolom gekeken. Dat kan de beste gebeuren.
5. Speelminuten
Zo verdedigde De Boer vol vuur het oproepen van Donny van de Beek omdat die maar liefst 4000 minuten zou hebben gespeeld bij Manchester United. Dit terwijl hij juist zo'n 4000 minuten zitvlees kweekte op de tribunes van Old Trafford. Je kunt best een keertje in de verkeerde kolom kijken, dat gebeurt ons allemaal wel eens, maar zit je daarna ook iets verkeerds te verdedigen met feiten en argumenten? Niet handig. Er was wel meer niet handig. Zo stelde de bondscoach dat de spelers die hij oproept fit moeten zijn.
6. Cillessen corona
Jasper Cillessen kan erover meepraten wat er gebeurt als je een dagje verkouden bent en positief test op corona. Dan kun je zomaar uit de selectie gezet worden. Hij is het er nog steeds niet mee eens. En zal het er ook niet mee eens worden. En Daley Blind dan? Die heeft sinds Gibraltar-uit niet meer gespeeld vanwege een pittige enkelblessure en moet zijn rentree, hoe dichtbij die ook schijnt te zijn, nog steeds maken.
7. Vastigheid trainen
“Het is een beetje zoeken. Tegen Italië hebben we ook zo gespeeld, maar we moeten vastigheid zien te trainen,” reageerde Depay na de nogal teleurstellende 2-2 tegen de B-keus van Schotland. “Als de trainer dit wil oefenen, zijn dit de momenten om te oefenen.” Vastigheid zoeken, goed oefenen. Dat klinkt als dingen die je doet in de voorbereiding op een EK. Of niet?
“Eerlijk gezegd hebben we 5-3-2 pas een keertje met elkaar getraind. Dan kun je niet meteen verwachten dat je de sterren van de hemel speelt. We hebben 1 keer echt 3 maal 10 minuten getraind, in twee verschillende systemen,” vertelde De Boer even later in dezelfde camera aan de broer (Jeroen) van zijn assistent Maarten Stekelenburg. Laten we hopen dat die verhouding niet gaat schuren...
8. Menig
Inhoudelijk horen we twee dingen: het Nederlands elftal zoekt naar vastigheid, in een 5-3-2-formatie, maar trainde er slechts één keertje op? Klinkt vaag. Wat ook vaag klonk, was het laten vallen van de naam Quincy, gevolgd door de achternaam... Menig! De Boer bedoelde toch niet echt Queensy? Maar Quincy? Toch? Promes speelde bij Ajax trouwens vaker linksbuiten dan de rechtsvoor die werd besproken, maar goed!
Kortom, nog meer gezucht. Nog meer gekreun. Misschien wel een echte facepalm. Je vraagt je af: kan het nóg erger, wanneer stop die shitzooi eens? Voorlopig komt het neer op het verschrikkelijk irritante liedje van die bekende tv-reclame: het houdt niet op, niet vanzelf.
Hoop
Laten we desondanks afsluiten met een positieve noot: Oranje verloor in 1988 vlak voor het EK met 2-1 van Bulgarije. En we zullen nooit, nooit vergeten wat er vervolgens gebeurde!