Ajax wacht weer een zware loting in Champions League

Ajax wacht weer een zware loting in Champions League

admin • 16:21, 21-08-2014 / Laatste Update: 15:38, 13-12-2023

AMSTERDAM - Ajax moet hopen op een wonder, wil het voor de loting van de groepsfase van de Champions League in pot 2 belanden. Na de heenwedstrijden in de playoffs van het kampioenenbal lijkt het schier onmogelijk om in de gunstigere tweede pot te zitten tijdens de loting, die volgende week donderdag plaatsvindt.

Pot 3 lijkt, net als de afgelopen 4 jaar, de bestemming van het balletje waar de naam 'Ajax Amsterdam' in verborgen zit. In dat scenario loot de ploeg van trainer Frank de Boer een Europese grootmacht uit pot 1 (Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Benfica en Atlético Madrid). Daar komen na de playoffs nog 2 van de volgende 4 ploegen bij: Schalke 04, Borussia Dortmund, Arsenal of FC Porto. De 2 laatstgenoemde clubs spelen nog 1 playoffduel. Arsenal speelde dinsdag met 0-0 gelijk bij Besiktas en FC Porto won woensdag met 1-0 op bezoek bij Lille. Logischerwijs maken die clubs de meeste kans op een plek in pot 1. Zodoende zakken Dortmund en Schalke naar pot 2 en worden daarmee automatisch mogelijke tegenstanders voor Ajax.

Pot 2

Want naast een Europese grootmacht, volgt er mogelijk nog een zeer zware opponent. Buiten Schalke en Dortmund zijn ook Juventus, PSG, Sjachtar Donetsk, FC Basel en Manchester City in de één na hoogste pot geplaatst. Ajax kan daar alleen bij komen als de volgende clubs allemaal uitgeschakeld worden in de voorronde van de Champions League: Arsenal (0-0 uit bij Besiktas), FC Porto (0-1 overwinning bij Lille), Zenit St. Petersburg (0-1 overwinning bij Standard Luik) en Bayer Leverkusen (2-3 overwinning bij Kopenhagen). Als ook maar 1 van die ploegen komende dinsdag of woensdag het laatste playoff-duel wint, dan gaat Ajax meteen naar pot 3. Ook Olympiakos (Griekenland) en CSKA Moskou (Rusland) hebben dezelfde minieme hoop op een plek in de tweede pot.

Pot 3

De kans is dus enorm dat Ajax plaatsneemt in pot 3. Dan loot het een Europese grootmacht en in ieder geval een bovengenoemde ploeg. De clubs die de Amsterdammers vergezellen in pot 3 kan Ajax niet loten. Dat zijn voorlopig in ieder geval Liverpool, Sporting Lissabon en Galatasaray. Ook Olympiakos en CSKA Moskou nemen daar hoogstwaarschijnlijk plaats. Verder komen dan de 2 slechtste clubs uit de playoffs van de niet-kampioenen (hoogstwaarschijnlijk de winnaar van Athletic Bilbao - Napoli en Bayer Leverkusen) in pot 3 erbij. Daarmee is de derde pot compleet.

Pot 4

In de laagste pot zitten de op het oog makkelijke tegenstanders. Alhoewel je AS Monaco inmiddels best een Europese subtopper mag noemen en ook Anderlecht en AS Roma (afhankelijk van de playoffs) zijn geen kleine jongens. De volgende ploegen, die nog een playoff-duel moeten spelen, maken op basis van de clubcoëfficiënten de meeste kans op een plek in de groepsfase: Celtic, Red Bull Salzburg, Apoel Nicosia, Steaua Boekarest en Bate Borisov.

Overzicht van de loting van Ajax van de afgelopen jaren:

2010: Real Madrid, AC Milan, Ajax, AJ Auxerre (Ajax werd 3e).

2011: Real Madrid, Olympique Lyon, Ajax, Dinamo Zagreb (Ajax werd 3e).

2012: Borussia Dortmund, Real Madrid, Ajax, Manchester City (Ajax werd 3e).

2013: FC Barcelona, AC Milan, Ajax, Celtic (Ajax werd 3e).