Athletic Club uit Bilbao staat voor een unieke periode. De voetbaltrots van Baskenland speelt 2 Spaanse bekerfinales in een tijdsbestek van 14 dagen.
Eerst vanavond (21.30 uur) die van 2020 tegen de Baskische rivaal Real Sociedad en over 2 weken die van 2021 tegen het FC Barcelona van Ronald Koeman en Frenkie de Jong.
Fans een must
Oorspronkelijk stond de wedstrijd tussen Atheltic Club en Real Sociedad gepland op 18 april 2020. Beide teams wilden echter per se met publiek voetballen in de 1e volledige Baskische bekerfinale, waardoor het duel lange tijd uitgesteld werd. Een jaar later is de coronasituatie in Spanje nog altijd zorgelijk en dus moeten de clubs het vanavond in Estadio La Cartuja in Sevilla alsnog zonder steun van hun fans stellen.
Europese gevolgen
Cruciaal duel met Barça
Momenteel staat Athletic 9e in de Spaanse competitie. De enige manier om nog Europees voetbal af te dwingen, is door over 2 weken FC Barcelona te verslaan. Doen ze dit niet, dan speelt de club voor het 4e jaar achter elkaar geen internationale wedstrijden. Hierdoor is de wedstrijd tegen de Catalanen voor de sportieve en financiële toekomst van Athletic misschien wel belangrijker dan het duel met Real Sociedad. De fans en de spelers zullen hier echter anders over denken.
Baskische trots
Real Sociedad is namelijk, net als Athletic, een Baskische club. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de Copa del Rey (sinds 1903) dat de rivalen tegenover elkaar staan in de finale. Bij de inwoners van Baskenland leeft een zeer sterk gevoel van regionale trots en onafhankelijkheid. Er staat dus meer op het spel dan alleen bekerwinst. Deze regionale identiteit speelt bij Athletic een grotere rol dan bij iedere andere club ter wereld. Zo houdt de club al sinds de oprichting in 1898 vast aan het beleid dat spelers uit Baskenland moeten komen, al kregen de laatste jaren een aantal spelers groen licht omdat zij via hun ouders Baskisch bloed hebben.
Ondanks de beperkingen die deze filosofie met zich meebrengt, is Athletic al jaren een stabiele subtopper in de Spaanse competitie. Het is zelfs de enige club die, naast Real Madrid en FC Barcelona, nog nooit degradeerde uit de Primera Division. Serieuze pakten Los Leones echter al sinds 1984 niet meer. Toen won Bilbao voor het laatst de Spaanse competitie, de Copa del Rey (met de bekende veldslag met Diego Maradona in Madrid) en later dat jaar ook nog de Spaanse Supercup. Die won Athletic daarna ook nog in 2015 en eerder dit jaar, allebei de keren tegen FC Barcelona. Athletic Club en Real Sociedad mochten in januari al meedoen aan het toernooi (met Real Madrid en FC Barcelona) om de Spaanse Supercup als bekerfinalisten, maar vanavond staat de trots van Baskenland pas echt op het spel.