Australische voetbalfans blijven weg na rel om stadionverboden (video)

Australische voetbalfans blijven weg na rel om stadionverboden (video)

admin • 13:46, 03-12-2015 / Laatste Update: 11:55, 07-01-2024

In de Australische voetbalcompetitie blijven voetbalfans massaal weg uit de stadions, nadat de voetbalbond FFA de namen van 198 supporters met een stadionverbod zou hebben gelekt naar de media. Supporters krijgen met hun actie steun van de clubeigenaren en spelers uit de A-League, onder wie Sebastian Ryall (Sydney) en Perth Glory-doelman Ante Covic.

In de voorbije jaren kregen 198 voetbalfans in Australië vanwege a-sociaal gedrag stadionverboden. De namen van de geschorste supporters bleven anoniem. Tot vorige week, toen de Australische uitgeverij News Corp Australia via zijn kranten de lijst met verbanningen publiceerde. De namen zouden zijn gelekt door de FFA.

Stadionverbod

In de voorbije dagen kwam een aantal voetbalfans van die zwarte lijst zelfs op straat te staan, omdat werkgevers de lijst met namen ook onder ogen kregen. Zo verloor Julian Cumbo zijn baan, zo zei hij tegen de Australische nieuwszender SBS. Hij was in 2013 16 jaar toen hij een stadionverbod van vijf jaar kreeg. Nu zegt Cumbo: ,,Ik ben alleen nooit aangeklaagd door de politie. Mijn werkgever zegt nu echter: we kunnen niet iemand in ons bedrijf hebben die door de media als hooligan wordt neergezet. Sinds een week sta ik op straat.''

Graham Arnold

De rel heeft de A-League de voorbije week op zijn grondvesten doen trillen. Fans, clubs en voetballers kiezen massaal partij tégen de FFA, omdat aan de stadionverboden nooit een proces of tuchtzaak is vooraf gegaan. Zo zegt Graham Arnold, in Nederland bekend als voetballer van NAC en Roda JC en de huidige trainer coach van Sydney FC, tegen nieuwszender ABC: ,,Dit is de grootste uitdaging uit de geschiedenis die de FFA voor zijn kiezen krijgt. De voetbalbond moet dit echt heel snel oplossen anders schaadt dit ons voetbal.''

Fans van topclubs als Sydney FC, Western Sydney Wanderers of Central Coast Mariners kondigen donderdag aan duels van hun clubs voor komend weekeinde massaal te boycotten.