Bewijs Italiaanse studie: Kunstgras zorgt niet voor meer blessures

Bewijs Italiaanse studie: Kunstgras zorgt niet voor meer blessures

admin • 13:17, 20-02-2016 / Laatste Update: 17:52, 12-12-2023

Veel voetballers haten kunstgras. Spelers zouden bij een 'neppe grasmat' blessuregevoeliger zijn. Italiaanse studie heeft bewezen dat dát vooral tussen de oren zit bij veel voetballers. De 'derde generatie' van kunstgras zou bijna net zoveel blessures opleveren dan voetballen op natuurgras.

Tijdens het seizoen 2011/2012 hielden onderzoekers in 36 wedstrijden (391 spelers) hun bevindingen bij over blessures die zich hebben voorgedaan in twee Italiaanse stadions uitgerust met 'de derde generatie' kunstgras.

De 'derde generatie' kunstgras is niet blessuregevoelige vergeleken met gewoon gras, stelt een Italiaanse studie: https://t.co/j2nMUdQ0sa

— Theo Dersjant (@theders) 20 februari 2016

Die gegevens werden in hetzelfde seizoen vergeleken met blessures die werden opgelopen in twee stadions met natuurgras (372 spelers). Het resultaat: 23 voetballers blesseerde zich op kunstgras tegenover 20 spelers op natuurgras. Een heel klein verschil dus, waarin ook nog onderscheid is gemaakt tussen blessures door middel van contact tussen twee spelers en eenzijdige blessures.

"Het onderzoek toont een wezenlijke gelijkwaardigheid in letselrisico op natuurgras en kunstgras", stellen de onderzoekers op de website.

Derde generatie

In de jaren '70 ontstond de eerste generatie van kunstgras. De tweede generatie van kunstgras is te vergelijken met die van een hockeyveld. Het kunstgras van de 'derde generatie' is zachter voor de huid, waardoor slidings niet langer onmogelijk zijn. Deze generatie staat bekend om de langere vezels en om de rubberen infill. De infill van rubber en zand zorgt voor een juiste balans in de hoeveelheid energie die het veld teruggeeft aan de voetballers.

[poll id="22"]