Blind looft onervaren defensie Oranje

admin • 23:20, 10-10-2015 / Laatste Update: 11:25, 15-01-2024

Bondscoach Danny Blind gaf zaterdag na de overwinning van Oranje op Kazachstan (1-2) een pluim aan zijn onervaren selectie. De debutanten Kenny Tete en Virgil van Dijk maakten daarin een uitstekende indruk, naast Jeffrey Bruma en Jairo Riedewald die pas zijn tweede interland speelde. ,,Dat was het beste gedeelte van het elftal", zei Blind. ,,Ik was vooraf ook het minst bevreesd voor Tete en Van Dijk. Ze hebben bij hun clubs aangetoond in vorm te zijn. Zeker Van Dijk speelde een fantastische weds

Voor Oranje telde op het kunstgras alleen de winst, om in ieder geval kans te blijven houden op de belangrijke derde plaats in de EK-kwalificatie. ,,Het belangrijkste was winnen, de manier waarop was daaraan ondergeschikt. We hebben een uur lang controle gehad over alles en goede goals gemaakt. We vergaten alleen om in de eerste twintig minuten na rust ook de 0-3 te maken, waardoor de wedstrijd op slot zou zitten.''

Even in de problemen

Het Nederlands elftal kwam daardoor toch nog even in de problemen tegen de nummer 142 van de wereld. ,,Zij gingen met twee spitsen spelen, het veld werd groter en wij kregen moeite met hun 'lopende' mensen op het middenveld. Heel grote kansen kwamen daar echter niet uit voort, één maar geloof ik. Uiteindelijk scoorden ze toch nog in de laatste minuut'', aldus Blind. ,,Maar ik ben tevreden met deze overwinning, daar ging het om.''

Na de winst op Kazachstan gaat Oranje zich richten op de slotwedstrijd tegen Tsjechië. Daarin hoopt Blind met zijn ploeg alsnog een plek in de play-offs te veroveren. ,,Als we deze wedstrijd niet hadden gewonnen, hadden we überhaupt niet aan Tsjechië hoeven denken. Nu gaan we onze plannen daarop afstemmen.''