'Blonde Pijl' hielp Real Madrid aan succes

'Blonde Pijl' hielp Real Madrid aan succes

Harry Nijland • 21:15, 07-07-2014 / Laatste Update: 08:56, 13-12-2023

MADRID - Geboren in Argentinië, maar vooral furore gemaakt in Spanje: Alfredo di Stéfano groeide in de jaren 50 en 60 uit tot een van de bekendste voetballers aller tijden.

Real Madrid haalde de Blonde Pijl, zoals zijn bijnaam luidde, in 1953 naar Europa. Met zijn goals loodste Di Stéfano de Madrilenen naar acht landstitels en vijf keer op rij naar de Europa Cup 1. In alle finales scoorde Di Stéfano.

De rest van zijn leven bleef hij een icoon van de 'Koninklijke'. Hij overleed maandag op 88-jarige leeftijd in een Madrileens ziekenhuis na zaterdag op straat, in de buurt van het Bernabeu-stadion, een hartaanval te hebben gekregen.

Di Stéfano begon zijn loopbaan bij River Plate, één van de grootste clubs van Argentinië. Daar werd zijn talent alleen niet meteen op waarde geschat. Hij kreeg maar weinig speeltijd en werd zelfs uitgeleend aan stadgenoot Huracán. Een jaar later keerde hij terug naar de Argentijnse topclub. En met succes. Di Stéfano werd in zijn eerste jaar meteen topscorer van Argentinië, met 27 treffers in 30 wedstrijden.

Di Stéfano week in 1949 uit naar de Colombiaanse club Millonarios, waar hij in vier seizoenen 88 treffers maakte. De scoringsdrift van de aanvaller was inmiddels ook in Europa opgevallen. Rivalen FC Barcelona en Real Madrid hengelden naar de diensten van Di Stéfano, die uiteindelijk voor de Madrilenen koos.

11 seizoenen speelde Di Stéfano voor Real Madrid, waarin hij 216 officiële doelpunten maakte. Daarmee was hij decennialang topscorer aller tijden van Real Madrid. Hij werd pas in 2009 onttroond door Raúl.

In 1964 verruilde Di Stéfano Real Madrid voor Espanyol. Daar speelde hij nog 2 jaar, maar de magie was weg. Di Stéfano scoorde er 'slechts' 11 keer. Hij stopte in 1966 op 40-jarige leeftijd met voetballen.

Di Stéfano had een opmerkelijke internationale carrière. Hij speelde niet alleen voor Argentinië (6 interlands) en Spanje (31 interlands), maar kwam ook nog vier keer uit voor Colombia, al waren dat geen officiële wedstrijden. Di Stéfano speelde nooit op een WK.

Als trainer van Valencia, Boca Juniors, River Plate en Real Madrid won Di Stéfano wel prijzen, maar was hij niet zo succesvol als hij als speler was. Hij pakte onder meer de Spaanse titel en de Europacup II.

Als dank voor alle successen waar hij Real Madrid aan hielp, benoemde die club hem in 2000 tot erevoorzitter.