CAF negeert gastland Marokko en laat Afrika Cup doorgaan

CAF negeert gastland Marokko en laat Afrika Cup doorgaan

admin • 17:03, 03-11-2014 / Laatste Update: 09:17, 13-12-2023

CAÏRO - De eindronde van het voetbaltoernooi om de Afrika Cup begint volgend jaar in principe gewoon op de afgesproken datum. Gastheer Marokko wilde uitstel van het evenement wegens de ebolacrisis in een aantal West-Afrikaanse landen.

De continentale federatie CAF wil daaraan geen gehoor geven en houdt vast aan de periode 17 januari - 8 februari 2015. Voorzitter Issa Hayatou maakte dat besluit maandag bekend na overleg met de Marokkaanse autoriteiten.

De organisatie van het Afrikaans kampioenschap, dat 16 deelnemers telt, heeft tot het eind van de week de tijd om te reageren. In afwachting daarvan beraadt de CAF zich op eventuele alternatieven elders op het continent. Volgende week dinsdag is een vergadering gepland in Caïro. Zeven landen zijn al benaderd het toernooi op korte termijn over te nemen. Egypte en Ghana stonden bepaald niet te trappelen, Zuid-Afrika en Tunesië zeiden nee.

De CAF liet in een verklaring weten dat het bestuur, dat zondag vergaderde in Algiers, unaniem van mening was dat de Afrika Nations Cup in januari en februari moet worden afgewerkt. Het Marokkaans ministerie van sport had om verschuiving op de kalender gevraagd uit angst dat het gevreesde virus, dat al aan bijna 5000 mensen het leven heeft gekost, zich ook naar het noorden van Afrika verspreidt.