Dag 3 Willem II in Turkije: De moskee en Willem II vereeuwigd in Istanbul

Dag 3 Willem II in Turkije: De moskee en Willem II vereeuwigd in Istanbul

19:30, 10-10-2014 / Laatste Update: 14:28, 13-12-2023

ISTANBUL - Het is een terugkerend fenomeen in de geschiedenis van Willem II bij trips naar Islamitische landen: gestoord worden door de serene of sirene-klanken van een moskee. Een aantal jaren geleden, tijdens de winterse trainingskampen in Agedir, lag het oefenveld van de Tilburgse club zelfs pal naast een moskee. Een loeiend geluid verstoorde geregeld de middagtrainingen. De perfectionist Co Adriaanse was er niet blij mee.

In Kayasehir is het deze dagen anders. De moskee is er dominant aanwezig in het kleine centrum van de buitenwijk van Istanbul. Het hotel van de Tilburgers ligt nog geen honderd meter verderop. Met name spelers die een kamer kregen toegewezen aan de noordelijke zijde hadden er last van. Die werden al twee nachten om zes over zes gestoord door het oorverdovende geluid dat erop attent maakt dat het tijd is voor gebed. In plaats daarvan rolde er een vloek over de lippen van menig speler. Want rustmomenten zijn heilig in het voetbal.

Boottocht
In de ochtenduren was er nog een laatste training op het complex dat na amper drie dagen al zo vertrouwd is. Uitlopen en voetvolley vormden het menu. Daarna kregen de spelers dan eindelijk de Bosporus te zien. De twee organisatoren van de reis hadden in de middaguren een boottocht voor de ploeg geregeld. Daar bleef het niet bij. 's Avonds volgden er met een veerboot de oversteek naar het Aziatische gedeelte van de stad. Willem II, de technische staf dan, bekeek met Turkije en Tsjechië twee van de grote concurrenten van Oranje voor de kwalificatie van het EK van 2016. De wedstrijd werd gespeeld in het stadion van Fenerbahce, de thuishaven van Dirk Kuyt.

Belangrijke rol in de clubgeschiedenis
Willem II zelf heeft niet zoveel met Turkse voetballers of met jongens die naar Turkije vertrokken. In het verleden stond de in Tilburg geboren Ahmet Altin er als derde doelman onder contract. Hij kreeg nooit een kans en verhuisde in 2007 naar een Turkse provinciestad. Tegenwoordig staat hij op de loonlijst bij Aydinspor.

Dan was er nog Mehmet Akgün over wie door de Tilburgse delegatie met geen woord gesproken werd. Wie kent hem van de huidige selectie nog? Hij stamt uit een periode dat bij Willem II de bomen tot de hemel leken te groeien. Andries Jonker was al technisch directeur volgens eigen zeggen maanden bezig geweest met de transfer. Voor twee ton maakte Akgün uiteindelijk in 2007 de overstap van Borussia Dortmund naar Willem II. Hij was vaak geblesseerd, maar vertolkte toch een belangrijke rol in de clubgeschiedenis. In 2009 behoedde hij de Tilburgse club voor degradatie. Als invaller maakte hij in de beslissende play-off wedstrijd tegen Go Ahead twee doelpunten. Hoe het hem daarna verging? Akgun was weinig succesvol bij Besiktas, dat hem van de hand deed. Akgun speelt nog steeds op het hoogste niveau, maar kwam voor Kaysari Erciyesspor dit seizoen alleen in een bekerwedstrijd in actie.

Voor eeuwig onderdeel voetbalgeschiedenis Istanbul
In Turkije is de waardering voor alles wat met voetbal te maken heeft vele malen groter. Akgün zou er op handen gedragen worden als redder in nood van de club. Met Willem II gingen de Turken heel respectvol om. De Tilburgse club ontsnapte niet aan het maken van een staatsieportret. Op de trappen van hotel Hampton by Hilton in Kayasehir ging de spelersgroep voor de ochtendtraining op de foto. Die komt straks in de hal van het hotel te hangen, naast soortgelijke beeltenissen van Feyenoord, Arsenal en waarschijnlijk ook Panathinaikos. Na een vluchtig bezoek van amper vier dagen is Willem II voor eeuwig onderdeel van de voetbalgeschiedenis van Istanbul.