Deze landen stegen boven zichzelf uit en gaan wél naar het EK

Deze landen stegen boven zichzelf uit en gaan wél naar het EK

admin • 18:12, 18-11-2015 / Laatste Update: 13:26, 12-12-2023

Zoals bekend heeft Nederland zich niet geplaatst voor het EK. Waar Oranje door de ondergrens zakte, wist een aantal andere landen boven zichzelf uit te stijgen door zich te plaatsen voor het eindtoernooi. Wij zetten de vijf grootste verrassingen van Euro 2016 op een rijtje.

IJsland

Oranje ging twee keer ten onder tegen de felle IJslanders die matig voetbal compenseerden met een grote dosis vechtlust. Het eiland plaatste zich achter groepswinnaar Tsjechië voor het EK.

De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck is er voor het eerst bij op het EK. Met name de defensie van IJsland bleek een niet te nemen horde voor vele tegenstanders, de ploeg moest slechts zes tegentreffers toestaan.

Blikvangers bij IJsland zijn Gylfi Sigurðsson, Birkir Bjarnason, oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson en aanvoerder Aron Gunnarsson.

Albanië

De Albaniërs debuteren op een Europees eindtoernooi. Het nationale team baarde opzien door als tweede te eindigen in poule I voor Denemarken en rivaal Servië.

Lorik Cana is een dragende speler bij Albanië. De verdediger heeft ervaring opgedaan bij Europese clubs zoals Paris Saint-Germain en Lazio. De 32-jarige aanvoerder komt op dit moment uit voor FC Nantes.

Uiteraard wil het land de goede lijn doorzetten naar het WK van 2018 maar dat gaat een lastige klus worden. Albanië zit in een kwalificatiepoule met Spanje en Italië.

Noord-Ierland

Ierland had een play-off tegen Bosnië nodig. Noord-Ierland niet, het plaatste zich als groepswinnaar voor het EK. Het liet Roemenië, Hongarije en Finland achter zich.

Noord-Ierland was wel present op het WK van 1982 maar nog nooit op een EK. In Frankrijk krijgt de ploeg van bondscoach Michael O'Neill de kans om zich te laten zien.

Kyle Lafferty is voorin de grote man voor de Noord-Ieren. De spits speelt op het tweede niveau in Engeland bij Oldham Athletic. Lafferty was in de EK-kwalificatie goed voor zeven doelpunten en daarmee laat hij namen als Cristiano Ronaldo, Eden Hazard en Klaas-Jan Huntelaar achter zich op de topscorerlijst.

Oostenrijk

Er werd wel rekening mee gehouden dat Oostenrijk zich zou plaatsen voor het EK maar met name de manier waarop is verrassend.

De Oostenrijkers wonnen acht van de negen wedstrijden en speelden slechts één keer gelijk, dat was thuis tegen Zweden. De return in Zweden leverde Oostenrijk een indrukwekkende 1-4 overwinning op.

De pas 23-jarige David Alaba is een belangrijke kracht in het elftal van Oostenrijk. De veelzijdige speler van Bayern München staat centraal op het middenveld. Twee oud-spelers van FC Twente doen het ook uitstekend bij de nationale ploeg. Marko Arnautovic en Marc Janko zijn waardevolle aanvallers voor het Alpenland. Janko kwam in de EK-kwalificatiereeks tot zeven treffers.

Slowakije

Het gaat goed met het voetbal in Slowakije. Dinsdag werd Jong Oranje met 4-2 verslagen door Jong Slowakije en de nationale ploeg is er bij in Frankrijk.

Achter het oppermachtige Spanje plaatste Slowakije zich overtuigend voor het EK. Slowakije haalde vier punten uit de duels met grootste concurrent Oekraïne, dit bleek uiteindelijk doorslaggevend voor plaatsing. De tweede plek in de poule was een goede maar niet bijzondere prestatie, de overwinning thuis op Spanje was dat wél. Kucka en Stoch (ex-Twente) maakten de doelpunten in Zilina.

Marek Hamsík is de grote ster bij de Slowaken. De middenvelder van Napoli is zowel aanvallend als verdedigend van grote waarde voor Slowakije. De aanvoerder trof vijf keer doel.

Lees ook: KNVB reageert op ‘dure’ Kuipers: Opbrengsten hoger dan kosten

Lees ook: Willemijn Bos slaat tegenstander met hockeystick en schorst zichzelf (video)

Lees ook: Dennis Bergkamp: De grootste talenten moet je het hardst aanpakken