Bondscoach Louis van Gaal onthulde zondag dat hij al een lange tijd lijdt aan een agressieve vorm van prostaatkanker. Wat is prostaatkanker eigenlijk? Hoe is het te bestrijden? Kan je ermee leven? En hoe goed kan Van Gaal daarmee Oranje naar de wereldtitel leiden? We zetten het voor je op een rijtje.
"Kijk, aan prostaatkanker ga je niet dood. Het zijn meestal de achterliggende ziektes waar je aan overlijdt. Het is wel een agressieve vorm. Ik ben 25 keer bestraald", zo vertelde Van Gaal bij Humberto over zijn ziekte.
Wat is prostaatkanker?
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Vooral mannen boven de 65 jaar krijgen de diagnose. Louis van Gaal is 70. Hij kreeg in 2020 de diagnose. Vorig jaar kregen 13.665 mannen de diagnose prostaatkanker. Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. Het gaat dan om het PSA (Prostaat Specifiek Antigeen). Dat is een eiwit dat normaal bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig is. Een verhoogde aanwezigheid van dit eiwit kan duiden op kanker. Vooral plasproblemen zijn de symptomen bij prostaatkanker. Denk aan vaak en veel plassen, moeite met plassen en een branderig gevoel bij het plassen.
Wat is de behandeling tegen prostaatkanker?
Door een sessie van bestralingen kan de PSA-waarde laag blijven en dus niet verder stijgen. De prostaat wordt daardoor ook kleiner. Bijwerkingen kunnen dan erectieproblemen en incontinentie zijn, zo zegt prostaatkankerspecialist Jelle Barentsz tegen De Telegraaf. Er zijn ook nog mogelijkheden om met hormonen of andere geneesmiddelen het ziekteproces zoveel mogelijk onder controle te houden.
Hoe groot is de kans op (snel) overlijden met prostaatkanker?
Van Gaal klinkt positief, zeker omdat de prostaatkanker in zijn geval vrij vroeg is ontdekt. In het algemeen zijn patiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven. "Ik ben net als Van Gaal een optimistisch man: de vooruitzichten zijn positiever bij een vroege diagnostiek en daarmee vroege behandeling", zegt Barentsz.
Toch overlijden er elk jaar ongeveer 3.000 mannen aan prostaatkanker. De Prostaatkankerstichting plaatst in De Telegraaf dan ook een kanttekening. "Van Gaal is nogal stellig dat je aan prostaatkanker eigenlijk niet dood kunt gaan, maar jaarlijks sterven er ongeveer net zoveel mannen aan prostaatkanker als vrouwen aan borstkanker. Vaak omdat bij 1 op de 5 mannen de prostaatkanker bij diagnose reeds blijkt te zijn uitgezaaid. Bij prostaatkankerpatiënten die uitzaaiingen elders in het lichaam hebben, leeft 10 jaar na de diagnose 75 procent niet meer."
Hoe goed kan Van Gaal leven met prostaatkanker en Oranje naar de wereldtitel leiden?
Patiënten die worden bestraald werken in veel gevallen gewoon door, zegt de Prostaatstichting tegen de NOS. "Er zijn redelijk veel mensen die er niet zo veel last van hebben, of die pas later klachten krijgen. Dat is ook afhankelijk van iemands leeftijd en vitaliteit. Louis van Gaal lijkt me een supervitale man", aldus voorzitter Kees van den Berg. Ook veel prostaatpatiënten zeggen dat ze goed met de ziekte kunnen leven. Wel hebben ze vaak een herstelperiode nodig na een chemokuur. Van Gaal lijkt daar voorlopig nog geen last van te hebben. Zo leidde hij tussen de bestralingen door de trainingen van Oranje. Met de ziekte valt heel goed te leven en de vooruitzichten zijn positief. Het hoeft de vitale Van Gaal dus niet in de weg te liggen op weg naar de wereldtitel met Oranje.