Forse kritiek op weigering dragen OneLove-band: 'Is Feyenoord net zo corrupt als de FIFA?'

Forse kritiek op weigering dragen OneLove-band: 'Is Feyenoord net zo corrupt als de FIFA?'

Eimert Pruis • 14:33, 13-03-2023 / Laatste Update: 13:11, 06-08-2024

Humberto Tan heeft er geen goed woord voor over dat Feyenoord weigert mee te doen aan de OneLove-actie van komend weekend. De voorzitter van de KNVB-commissie Mijnals tegen racisme en discriminatie is teleurgesteld dat aanvoerder Orkun Kökçü de band niet wil dragen bij De Klassieker zondag. "Ik begrijp niet dat je als club níet achter zo’n actie gaat staan."

Kökçü weigerde in oktober tijdens de vorige actieweek vanwege zijn religieuze overtuigingen de speciale aanvoerdersband te dragen. De actie vond toen plaats in de week van Coming Out Day en de 22-jarige Haarlemmer wilde naar eigen zeggen "geen uithangbord" zijn van van de lhbti-beweging. Dit weekeinde is de actie in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (dinsdag 21 maart). De Turkse international verklaarde zondag dat hij de actie steunt. "Maar ik heb toch wel het gevoel dat die OneLove-band in het leven is geroepen om een andere reden."

'Van de FIFA begrijp ik het'

Tan vindt als voorzitter van de commissie-Mijnals, opgericht in 2020 om de KNVB te helpen met het realiseren van de ambities rondom racisme, discriminatie en inclusiviteit, dat het "zijn goed recht is om de OneLove-band niet te dragen". "Het gaat echter niet om individuele spelers, het gaat om de clubs. Van de FIFA begrijp ik zoiets, want die zijn corrupt. Maar waarom zou je het niet doen als club?"

Wiel opnieuw uitvinden

Waar Ajax-aanvoerder Dusan Tadic zondag tijdens De Klassieker wel de OneLove-band gaat dragen, zal Kökcü mogelijk een alternatieve aanvoerdersband tegen racisme dragen. "Zonde van de energie", vindt Tan. "Waarom zou je het wiel opnieuw willen uitvinden? Ik hoop dat zo’n eventuele actie het bewustzijn vergroot, maar het zou sterker zijn geweest om 1 front te vormen."