Spelers in de Eredivisie zullen dit seizoen niet meer worden verplicht om de regenboogarmband te dragen. Clubs worden daar nu zelf verantwoordelijk voor, zo stelt de KNVB. De bond zei dit tijdens een online symposium dat werd georganiseerd op de nationale Coming Out Day.
Die dag wordt aandacht besteed aan het openlijk uitkomen voor seksuele geaardheid of genderidentiteit. "De verantwoordelijkheid om de armband te dragen ligt nu bij de clubs zelf", zo zei Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB.
One Love
De regenboogarmband, ook wel One Love-armband genoemd, zorgde vorig seizoen nog voor de nodige opschudding. Onder meer Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi weigerden de band te dragen. Kökçü was daarom een wedstrijd ook aanvoerder-af bij Feyenoord.
Ook op het WK werd er volop gesproken over de band: De FIFA verbood het dragen ervan. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk was eerst van plan om de band te dragen tijdens wedstrijden, maar zag daar uiteindelijk vanaf.
Teleurstelling
Diverse organisaties vonden het nieuws teleurstellend. Zo zei Thomas Pruijsen van de John Blankenstein Foundation (een organisatie die strijdt voor acceptatie van LHBT’ers in de sport): "Ik zou de clubs willen oproepen om de band alsnog te dragen. Het lijkt nu net of er geluisterd is naar de criticasters die de band afgelopen seizoen al geen goed idee vonden terwijl wij de boodschap achter de band superbelangrijk vinden."
Hoop
De KNVB sprak verder de hoop uit dat homofobe spreekkoren uit de stadions verdwijnen, al is het volgens de bond nog lastig om zulke spreekkoren strafbaar te maken: "Daarin hebben we volledige medewerking van de clubs nodig. Bij antisemitische en racistische spreekkoren kan er direct worden ingegrepen en wordt de wedstrijd direct stilgelegd. Dat moet bij homofobe spreekkoren ook het geval zijn", aldus Bezzai.