Gemeente legde bouw AZ-stadion 3 keer stil door ‘ernstige afwijkingen’
i

ANP

Gemeente legde bouw AZ-stadion 3 keer stil door ‘ernstige afwijkingen’

admin • 20:14, 30-10-2019 / Laatste Update: 22:26, 08-01-2024

De gemeente Alkmaar heeft de bouw van het AZ-stadion 3 keer stilgelegd. Dat schrijft NH Nieuws na eigen onderzoek.

In 2005 zou de gemeente een brief over het onveilige bouwproces hebben geschreven. ,,Bij elkaar opgeteld zouden ze, zonder ingrijpen door de gemeente, tot een zeer onveilig bouwwerk hebben geleid”, schreef de gemeente. Afgelopen augustus stortte een deel van het dak in door slechte lasverbindingen en hevige wind. Sindsdien speelt AZ in het stadion van ADO Den Haag.

Tik op de vingers

De gemeente tikte constructiebedrijven tijdens de bouw van het stadion in 2005 meerdere keren op de vingers. Toch gingen zij keer op keer opnieuw in de fout door wéér te beginnen met de bouw van onderdelen die nog niet waren goedgekeurd.

Geen toestemming

Ook werd er aan onderdelen gebouwd zonder toestemming, berekeningen ontbraken en inspecteurs ontdekten ‘ernstige afwijkingen’ in de constructie van het AZ-stadion. Zo werden de trappenhuizen van het stadion al voor 30 augustus 2005 gebouwd, terwijl de berekeningen anderhalve maand later nog steeds ontbraken. Ook andere berekeningen van de stadionconstructie ontbraken soms of zijn in de ogen van de gemeente zelfs onjuist of onduidelijk. ,,Bij elkaar opgeteld zouden ze, zonder ingrijpen door de gemeente, tot een zeer onveilig bouwwerk hebben geleid”, schreef de gemeente in oktober 2005 in een brief aan betrokkenen.

Andere maat

Begin december 2005 kwamen fouten in de bouw van de kapconstructie aan het licht. Voor het dak werden ‘pennen’ gebruikt met een andere maat dan vooraf berekend. De gemeente reageerde ook hier geschokt. ,,Dit kán de ontwerpend constructeur niet zijn ontgaan.” Later in de brief gaf de gemeente aan nog minder vertrouwen te hebben in de constructie, voor zover dat nog aanwezig was.

Tijdsdruk

De hoge tijdsdruk op het project zou de veroorzaker van alle problemen zijn, schrijft de gemeente in oktober 2005. ,,Het probleem is, dat de voorbereidingstijd onvoldoende is geweest voor een dergelijk omvangrijk project, zodat er telkens onder de druk van de voortgang te vroeg wordt begonnen met constructieonderdelen, die nog niet of pas gedeeltelijk goedgekeurd zijn.”